Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 23 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2020 m. 12-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Šiemet šventėme atkurtos Lietuvos nepriklausomybės 30-metį. Ta proga rubrikos autoriams, savo srities profesionalams, siūlėme pasidalyti mintimis, kaip per šiuos tris dešimtmečius keitėsi šalies bibliotekos. Šiame numeryje Asta Stirbytė apžvelgia, kokius bibliotekų pokyčius išskyrė ir aptarė rubrikos svečiai.

Įvykis. Tradicinis Lietuvos bibliotekininkų draugijos metų renginys šiemet surengtas prezidentūros Kolonų salėje. Tarptautine nuotoline konferencija „Kaip pasikeitėme per 20 metų“ paminėta visą šalį apimančios iniciatyvos – Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės – jubiliejinė 20 metų sukaktis.

Šventė: karantininės Kalėdos. Nors šiemet didžiosios metų šventės kitokios – ribojamos COVID-19 pandemijos diktuojamų sąlygų, bibliotekos vis vien pasidabino Kalėdų puošmenomis ir ėmėsi originalių iniciatyvų bei akcijų, o žurnalo puslapiuose sveikina skaitytojus ir siunčia linkėjimus kolegoms.

Tema: ankstyvasis skaitymas. Vaiva Markevičiūtė pasakoja apie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos rengiamą ir ponios Dianos Nausėdienės globojamą ankstyvojo skaitymo skatinimo projektą „Knygų startas“: jo priešistorę, tėvams teikiamo lauknešėlio sudėtį, ankstyvojo skaitymo naudą ir patarimus tėveliams.

Projektai. Daiva Janavičienė ir Rasa Januševičienė pristato Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kartu su Lietuvos biblioterapijos asociacija ir Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija 2020–2021 m. vykdomo projekto „Biblioterapijos taikymas bibliotekose“ pirmojo etapo rezultatus.

Projektai. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, bendradarbiaudama su Čikagoje (JAV) veikiančiu Balzeko lietuvių kultūros muziejumi, 2020 m. vykdė projektą „Lietuvos operai – 100. Aleksandro Plenio videokolekcijos skaitmeninimas ir sklaida“, kurio metu buvo suskaitmeninti trapiose laikmenose saugomi ir plačiajai visuomenei iki šiol buvę neprieinami Čikagoje lietuvių pastatytų operos spektaklių įrašai. Projekto rezultatus aptaria ir išeivijos operos kūrimosi aplinkybes primena Asta Bielinskienė.

Bibliotekų turtai. Daiva Juškienė ir Solveiga Sprindienė pasakoja, kaip, Nacionalinėje bibliotekoje restauruojant XVII a. Raimundo Martí poleminį veikalą „Pugio fidei“, jo viršelio pagrinduose rasta iš senų knygų išpjautų lapų. Nustatyta, kad tarp jų buvo ir dviejų inkunabulų – Publijaus Terencijaus (apie 195/185–apie 159 m. pr. Kr.) komedijų rinkinio „Comoediae“ (Strasbūras, 1496) ir Giovanni Bertacchini (apie 1448–apie 1500) veikalo „Repertorium iuris utriusque“ (Niurnbergas, 1483) antrosios laidos fragmentų. Juos aptaria Milda Kvizikevičiūtė.

Nauji leidiniai. Viktorija Žilinskaitė kviečia susipažinti su leidiniu „Septyni dešimtmečiai kaitos ir pastovumo: Klaipėdos Ievos Simonaitytės biblioteka 1950–2020 metais“. Kaip per šį laikotarpį keitėsi Klaipėdos apskrities biblioteka, užrašyti knygoje pasiryžo rašytojas ir buvęs bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis.

Geroji patirtis. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka turi nemažą darbo su socialinę atskirtį patiriančiais žmonėmis patirtį. Loreta Liutkutė, remdamasi 2020 m. kovo–gruodžio mėnesiais įgyvendinto projekto „Biblioteka bendruomenei: (ne)galios įkvėpti“ veiklomis, pasakoja, kaip psichikos negalią turinčius asmenis galima įtraukti į kūrybinę veiklą, pagelbėti bendraujant, valdant emocijas, lavinant atmintį.

Dėl Lietuvoje paskelbto karantino mūsų skaitytojai gali patirti sunkumų norėdami pavartyti popierinį žurnalą, todėl nusprendėme suteikti galimybę naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą 2021 m. galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,23 ct; kaime – 0,20 ct). Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a., tel. (8 5) 249 7028) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.). 

Pirmame viršelyje

  • Šiemet Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius kalėdiniais kepiniais pasidalijo su Biržų parapijos šv. Vincento Pauliečio globos namų gyventojais. Židrutės Užubalienės nuotr.