Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 25 d.

Vilniui sukanka 698 metai

Minint Lietuvos sostinės gimimo dieną kviečiame apsilankyti kultūros paveldo portale epaveldas.lt ir pasigrožėti senosiose Lietuvos fotografijose ir atvirukuose įamžintais Vilniaus ir jo apylinkių vaizdais.

Vilnius, kaip miestas ir sostinė, pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1323-iųjų sausio 25-ąją Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laiške Vakarų Europos krikščionims.

Laiške Gediminas į Lietuvą iš kitų kraštų kvietė įvairius amatininkus: kalvius, sidabrakalius, račius, kurpius, kailiadirbius, malūnininkus, žvejus. Jis suminėjo pirklius, gydytojus, riterius ir ginklanešius, žemdirbius. Visi jie turėjo būti kolonistai, nes galėjo vykti į Lietuvą su šeimomis ir gyvuliais ir įsikurti nuolat gyventi. Gediminas garantavo ateiviams atėjimą ir išėjimą be muito mokesčių per Mozūriją. „Mūsų žodis liks tvirtas kaip plienas“, – rašė jis. Gediminas skelbė atvykėliams lengvatines mokesčių sąlygas bent pirmaisiais jų įsikūrimo metais. Jis paminėjo kituose kraštuose mokamą nuo pajamų dešimtinę valstybei ir pastebėjo: „mūsų grūdas bus pilnesnis“, atseit žemė turtingesnė.

Laiško originalas neišliko, tačiau pagal tuomet galiojusią sistemą gavęs laišką miestas turėjo padaryti jo nuorašą ir pakabinti jį ant bažnyčios durų, kad su juo susipažintų miestiečiai, o originalą išsiųsti toliau.

2018 metais Vilniaus paveikslų galerijoje buvo eksponuojama ant Rygos bažnyčios durų kabėjusi laiško kopija, daryta tais pačiais kaip ir originalas 1323 metais. Ši kopija-nuorašas yra saugoma Rygos miesto archyve.

Vilniaus vaizdai portale epaveldas.lt:

Logotipas