Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 25 d.

Apie „Kalbos klubą“ – LRT PLIUS reportaže

Kviečiame žiūrėti LRT PLIUS reportažą apie Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje veikiantį „Kalbos klubą“.

Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento sumanytas ir kuruojamas pokalbių ir diskusijų ciklas siekia pristatyti visuomenei lietuvių kalbą kaip išskirtinės svarbos kultūrinį reiškinį, susijusį su pačiais įvairiausiais pilietinės visuomenės ir žmogaus tapatybės aspektais.

„Kalbos klubo“ vedėja dr. Jolanta Zabarskaitė, žinoma kalbininkė, Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo departamento Lituanistikos skyriaus vyriausioji metodininkė-tyrėja, jau antrus metus Nacionalinės bibliotekos TV studijoje ir kitose bibliotekos erdvėse kviečia pasikalbėti apie lietuvių kalbą ir jos kontaktus su kitomis kalbomis pačius įvairiausius pašnekovus: ne tik kalbininkus, bet ir kitų sričių mokslininkus, filosofus, rašytojus, vertėjus, žurnalistus, visuomenės veikėjus.  

„Kalbos klubo“ vedėja pažymi: „Mėginu atsakyti, ar mūsų visuomenė pasiruošusi kitaip suvokti, vertinti ir valdyti kalbą pasikeitusiame pasaulyje.“ Kartu su pašnekovais ji siekia atskleisti kalbą kaip nepaprastai turtingą, galingą ir įvairialypį reiškinį, nes, pasak jos, „kalbos veikimo laukas yra viskas, visas mūsų gyvenimas“, o „kalba atlieka svarbų vaidmenį ne tik kuriant kultūrinę pridėtinę vertę, bet ir socialinę, ir net ekonominę pridėtinę vertę“.

„Kalbos klubo“ pokalbius papildo ir „Kalbos klubas+“. Šiuose pokalbiuose gvildenama lietuvių kalbai istoriškai artimų kalbų situacija, jų ryšiai su lietuvių kalba. Autorė tikisi, kad visa tai yra daugiau nei tik šviečiamieji renginiai, kad pokalbiuose „nuosekliai ir konceptualiai vystomos idėjos randa atgarsį visuomenėje“, nes iš jų „kaip žiežirbos išskyla naujos, netikėtos įžvalgos ir tikrai gaivios mintys“.

Šių pokalbių pagrindu planuojama parengti knygą, o „Kalbos klube“ išsakytos idėjos skatina rengti įvairius projektus, kurie tas idėjas realizuotų.  

Kviečiame žiūrėti reportažą LRT mediatekoje (nuo 11 min.).

Stebėkite pokalbius Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ paskyroje – „Kalbos klubo“  ir „Kalbos klubo+“ grojaraščiuose.