Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. vasario 11 d.

Vasario 17 d.: „Neregėtas Donelaitis: nauji donelaitikos atradimai“

Lietuvai švenčiant Vasario 16-ąją, prisimename žmones, pasirinkusius lietuvybės sklaidos ir puoselėjimo kelią, ir norime atkreipti dėmesį į šiomis dienomis iš naujo atrandamą jų rašytinį palikimą. 2014 m., Lietuvoje ir už jos ribų minint lietuvių literatūros klasiko Kristijono Donelaičio 300-ąsias gimimo metines, didelis dėmesys sutelktas į išsamius K. Donelaičio rašytinio palikimo tyrimus, kurių metu archyvuose atrasti keli šimtai unikalių dokumentų. Didžioji raštų dalis buvo iki šiol visiškai nežinoma. Tarp jų ir didžiausios vertės radinys – trys nauji K. Donelaičio autografai.

Doc. habil. dr. Vaidas Šeferis, dalyvavęs dokumentų paieškose ir tyrimuose, kviečia į paskaitą „Neregėtas Donelaitis: nauji donelaitikos atradimai“, kurioje aptars naujuosius Donelaičio paveldo atradimus, papasakos apie Lietuvos mokslininkų atliktų tyrimų mastą, svarbą ir rezultatus.

Minint K. Donelaičio 300 metų sukaktį Lietuvos valstybė finansavo išsamius K. Donelaičio rašytinio palikimo tyrimus. Juose dalyvavo ir Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto darbuotojai, kurie iš naujo tyrė Vokietijos archyvuose saugomas senąsias Karaliaučiaus archyvų bylas. Ieškota paties K. Donelaičio raštų arba dokumentų, susijusių su jo gyvenimu ir veikla. Tikėtasi rasti vieną kitą, tačiau radinių gausa nustebino, – iš archyvų prieblandos į šviesą iškilo keli šimtai unikalių dokumentų. Tarp jų ir trys nauji K. Donelaičio autografai. Pasak V. Šeferio, galima drąsiai teigti, kad tokio mąsto atradimų nebūta nuo XIX a. pradžios, kai K. Donelaičio rankraščius atrado Liudvikas Rėza.

Ši paskaita – ne tik apie Donelaitį. Tai sėkmės istorija apie tai, kaip valstybė gali sutelkti pajėgas mūsų raštijos paveldui išsaugoti. „Lietuvai švenčiant Vasario 16-ąją norisi simboliškai pasidalinti šiuo atradimų džiaugsmu. K. Donelaičio paveldas tobulai įkūnija kultūros tvarumą: regimai žuvę raštijos lobiai sugrįžta mūsų visų džiaugsmui. Tebūnie tai šviesos ir vilties spindulys mūsų sudėtingoje, suvaržymų ir nerimo slegiamoje šiandienoje“, – mintimis dalijasi V. Šeferis.

Po paskaitos doc. habil. dr. V. Šeferis atsakys į tiesioginės transliacijos žiūrovų užduotus klausimus, su literatūrologu, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vadovu dr. Dainiumi Vaitiekūnu diskutuos apie K. Donelaičio rankraščių paieškas ir tyrimus.

Šis renginys Lietuvių kalbos dienų renginių programos dalis.  

Trumpai apie renginį

Data
vasario 17 d.
Laikas
15 val.
Trukmė
1 val.
Dalyvavimas
tiesioginė transliacija Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
Organizatoriai
Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyrius, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas
Partneris
Masaryko universiteto Laisvųjų menų fakultetas