Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. vasario 26 d.

Apie gerus darbus ir pavasarinį dirbtuvių PATS SAU atsinaujinimą

PATS SAU – tai atviros dirbtuvės mokyklinio amžiaus vaikams ir jaunuoliams, kurias rasite Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. PATS SAU – Pasidaryk, Atrask, Tausok, Smalsauk, Siek,  Atpažink, Užfiksuok. Tai vieta idėjoms brandinti, rankdarbiams kurti, taip pat konstruoti ir meistrauti.

Moksleiviams čia įrengta per dvi dešimtis individualaus darbo vietų, gausu įvairios įrangos. Dirbtuvėse yra 3D spausdintuvas, vinilo ir kaitrinių plėvių pjaustiklis, kaitrinis presas, mini sublimacinis spausdintuvas, robotikos ir elektronikos rinkiniai, programuoti skirti mikrokompiuteriai, kompiuteriai su reikiama programine įranga ir įvairių medžiagų idėjoms paversti apčiuopiamomis.

Dirbtuvės PAT SAU oficialiai atidarytos 2017 m. vasario 16-ąją, tad šiemet atėjo laikas pačią populiariausią įrangą ir įrankius atnaujinti. Per 4 metus dirbtuves aplankė ir ką nors pasigamino daugiau nei 12,5 tūkstančių moksleivių ir beveik 2,5 tūkstančių suaugusiųjų. Tam, kad kūrybinis procesas būtų ekologiškas, o čia meistraujantys galėtų nevaržomai kurti, itin svarbu, kad medžiagos ir įrankiai būtų kokybiški ir patvarūs.

Kaip dirbtuvėse atsiranda reikalingi daiktai ir įrankiai? Beveik 80 procentų visų čia randamų priemonių yra padovanota ir sunešta lankytojų, darbuotojų, dirbtuvių kūrybinei veiklai prijaučiančių žmonių. Atsiranda ir netikėtų idėjų – rudenį vienas iš lankytojų tėvelių pasiūlė užpildyti paraišką  labdaros ir paramos fondui „Už Ateitį“, remiančiam tokias iniciatyvas. 

Dirbtuvių kuratoriai džiaugiasi galimybe fondui prisidedant atnaujinti dirbtuvių išteklius. Nauji rekvizitai buvo kruopščiai atrinkti, tad įsigyta pačių svarbiausių: stalo apsauginių paviršių, karštų klijų pistoletų, braižytuvo peiliukų, taip pat siaurapjūklis, medžio graviruoklis ir dar daug kitų nedidelių įrankių. Nors vaikų šiuo metu nėra, dirbtuvių kuratoriai veda nuotolinius užsiėmimus ir laukia, kada galės drauge su jaunaisiais smalsuoliais imtis realių projektų – ardyti, konstruoti, lituoti ir įgyvendinti naujus kūrybinius sumanymus.

Dėkojame labdaros ir paramos fondo „Už Ateitį“ komandai, Vytautui Gapšiui ir Martynui Survilui už palaikymą, įkvėpimą ir dosnumą.