Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. kovo 3 d.

Kovo 3-ioji – Tarptautinė rašytojų diena

1986 metų sausį vykusio 48-ojo Tarptautinio rašytojų klubo kongreso metu nuspręsta, kad kovo 3-ioji pasaulyje bus žinoma kaip Tarptautinė rašytojų diena. Šios šventės proga siūlome ne tik paskaityti savo mėgstamiausių rašytojų knygų, bet ir pavartyti portale epaveldas.lt esančių laikraščių puslapius.

Štai viename 1937 m. laikraščio „Lietuvos žinios“ straipsnyje pristatoma, kokią reikšmę plačiajai visuomenei turi literatūros premijos: „Literatūros premijos – tai didelis paskatinimas literatūrai augti. Ši tiesa seniai žinoma ir mes jau seniai tai skelbiame. Deja, pas mus ji dar visai nesenas svečias. Bet gerai, kad ji pagaliau susirado. Čia nebereikia įrodinėti, kiek tos premijos sukelia gyvumo ir kūrybinio lenktyniavimo literatų tarpe. Svarbu, kad jos išjudina ir inertišką bei abejingą knygai mūsų visuomenę. Ir tie, kurie anksčiau į knygą žiūrėjo pro pirštus, dabar jau nebegali elgtis taip todėl, kad knyga pasidarė visuomenės pokalbių objektu. Knyga užkariauja savo pas mus dar nebūtą poziciją ir galime laukti tikrai gražių vaisių.“ Straipsnyje įvardijamos visos 1937 m. Lietuvoje egzistavusios literatūros premijos: valstybės, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus, „Spindulio“, „Sakalo“, Spaudos fondo, trumpai pristatyti laureatai bei apdovanotos knygos.

Kitame to paties laikraščio numeryje skelbtas interviu su 1936 m. valstybinės literatūros premijos laureatu Liudu Dovydėnu. Rašytojas pasakoja apie savo nelengvą ir vingiuotą kelią į literatūrą, požiūrį į kritiką, atskleidžia, kaip gimė idėja parašyti premiją pelniusį romaną „Broliai Domeikos“, apžvelgia tuometinio rašytojo finansinę padėtį bei savo paties kūrybinius ateities planus.

Plačiau skaitykite: „Lietuvos žinios“, 1937 m. vasario 6 d., p. 8; „Lietuvos žinios“, 1937 m. sausio 30 d., p. 5.

Portale epaveldas.lt rasite ir įvairių nuotraukų, kuriose užfiksuoti žymūs Lietuvos rašytojai:

Linkime malonių atradimų!