Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. kovo 10 d.

Nacionalinės bibliotekos paroda pristatyta LRT radijo eteryje

Vasario mėnesį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje parengta paroda „Exegi monumentum: Lietuvos rašytojų įamžinimas“ gyvų skaitytojų apsilankymų kol kas tebelaukia. Į esamą situaciją žvelgdami kūrybiškai, parodos rengėjai jau pristatė ne vieną pažinties su paroda alternatyvą. Sužinoti naujienas, pamatyti dalį eksponatų, dalyvauti konkursuose galima sekant žinias Nacionalinės bibliotekos interneto puslapyje, taip pat socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose. Iš arčiau pažvelgti į eksponatus kviečiama videogide, kuriame apie parodą ir rašytojų įamžinimą pasakoja literatūrologė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Naujosios literatūros skyriaus vadovė dr. Viktorija Šeina.

Neseniai mintys apie parodos koncepciją, rengimo užkulisius, kai kuriuos įdomius eksponatus skambėjo LRT radijo laidoje „Ryto allegro“. Apie parodą pasakojo Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimo departamento Lituanistikos skyriaus tyrėjos dr. Dalia Cidzikaitė ir Silvija Stankevičiūtė. Greta įžvalgų apie įamžinimo tendencijų kaitą bėgant šimtmečiams, bendradarbiavimo su įvairiomis atminties institucijomis svarbą nuskambėjo džiugi žinia lankytojams. Paroda Nacionalinės bibliotekos atrijuje (V a.) bus eksponuojama iki balandžio 18 dienos.

Nacionalinėje bibliotekoje eksponuojama paroda „Exegi monumentum: Lietuvos rašytojų įamžinimas“ atspindi aštuonių žymių Lietuvos rašytojų įamžinimo kaitą. Parodos eksponatai – nuo delne lengvai telpančių pašto ženklų iki solidžių portretų. Parodos eksponatai kviečia susipažinti, kaip laikų tėkmėje matytas Kristijonas Donelaitis, Simonas Daukantas, Vincas Kudirka, Julija Beniuševičiūtė-Žymantienė-Žemaitė, Jonas Mačiulis-Maironis, Salomėja Nėris, Bernardas Brazdžionis ir Jurga Ivanauskaitė.

Paroda „Exegi monumentum“ – tai išskirtinė galimybė vienoje vietoje išvysti eksponatus iš Nacionalinės bibliotekos fondų ir daugelio skirtingų institucijų. Juos parodai suteikė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, akcinė bendrovė Lietuvos paštas, Lietuvos banko Pinigų muziejus, Lietuvos nacionalinis muziejus, Maironio lietuvių literatūros muziejus, Salomėjos Nėries ir Bernardo Bučo namai-muziejus, Trakų istorijos muziejus, Lietuvos literatūros ir meno archyvas. J. Ivanauskaitei įamžinti skirtus eksponatus paskolino privatūs asmenys: J. Ivanauskaitės šeima, skulptūros „Katinas“ autorė Ksenija Jaroševaitė, J. Ivanauskaitės premijos laureatė poetė Aušra Kaziliūnaitė, architektas Robertas Mažeika, dailininkė Ugnė Žilytė.

Plačiau apie parodą ›
Apie parodą radijo reportaže (nuo 28:25) ›

Parodos rengėjai – Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimo departamentas ir Komunikacijos ir rinkodaros departamentas, parodos dizainerė – Kotryna Abromaitytė.