Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. kovo 17 d.

Teisės tematikos el. knygos portale ibiblioteka.lt

Pandemija paskatino skaitmeninę transformaciją, nuotolinių paslaugų plėtrą. Kviečiame atrasti ir skaityti įvairaus turinio elektronines knygas portale www.ibiblioteka.lt. Čia gausu ne tik grožinės literatūros.

Supažindiname su naujesnėmis elektroninėmis knygomis teisės temomis.

Knygos viršelis

Veiksmingo policijos ir kitų suinteresuotų institucijų bendradarbiavimo link: smurto artimoje aplinkoje atpažinimo, pagalbos ir prevencijos modelis

Knygoje aptariamos tarpinstitucinio bendradarbiavimo problemos siekiant užkirsti kelią smurtui šeimoje, užtikrinti apsaugą ir paramą smurto aukoms taikant smurtinį elgesį keičiančias priemones, įmanomas įgyvendinti tik suvienijant ir koordinuojant įvairių institucijų veiklą. Autoriai atliko tyrimą, kurio tikslas buvo pasiūlyti suinteresuotoms institucijoms bendradarbiavimo modelį pradedant smurto artimoje aplinkoje nustatymu, pagalbos smurto aukoms suteikimu bei siekiant užkardyti smurtą artimoje aplinkoje ateityje. Tyrimo metu (2018 m. balandis – 2019 m. rugsėjis) tyrėjai paėmė 45 interviu bei surengė tris tikslines diskusijas šiai problemai aptarti. Interviu buvo paimti aštuoniuose skirtinguose Lietuvos rajonuose. Tyrėjai apklausė policijos pareigūnus, specializuotos pagalbos centro specialistus, savivaldybių vaiko teisių apsaugos specialistus, savivaldybių socialinės paramos skyrių darbuotojus, krizių centrų bei nevyriausybinių organizacijų atstovus, taip pat prokurorus, teisėjus ir probacijos sistemos atstovus.

Tyrimą sudaro septyni skyriai, kuriuose aprašomas teisėsaugos institucijų (policijos pareigūnų, prokurorų ir teisėjų) vaidmuo vykdant smurto šeimoje prevenciją, analizuojamas specializuotų pagalbos centrų ir vaiko teisių apsaugos institucijų vaidmuo, problemos teikiant socialines paslaugas smurto artimoje aplinkoje aukoms, nagrinėjamas institucijų vaidmuo įgyvendinant smurtinį elgesį keičiančias programas (probacijos tarnybos ir vyrų krizių centrai), nagrinėjamos tarpinstitucinio bendradarbiavimo metu iškylančios problemos sudarant veiklos schemas ir algoritmus.

Knygos viršelis

Civilinių gynimo būdų taikymas korupcinių veikų atveju privačiajame sektoriuje

Šia mokslo studija siekiama ištirti, kiek veiksmingai esamos Lietuvos civilinės teisės normos ir institutai gali būti naudojami korupcinių veikų pasekmėms, taip pat nustatyti problemas, kylančias taikant civilinius gynimo būdus, ir pateikti pasiūlymų, įgalinančių platesnį ir veiksmingesnį civilinių gynimo būdų taikymą.

Tyrimo objektas yra civiliniai materialiniai gynimo būdai ir jų pritaikymas korupcinių veikų privačiajame sektoriuje pasekmėms. Tyrimas orientuotas tik į korupciją privačiajame sektoriuje ir yra apribotas tik pagrindinių civilinių gynimo būdų taikymu: sutarčių pripažinimas negaliojančiomis, restitucija, neteisėtų veiksmų nutraukimas ir žalos atlyginimas. Išvadose teigiama, kad šie būdai gali papildyti ir išplėsti baudžiamosios teisės sankcijas: lankstesnė ir platesnė neteisėtumo samprata, žalą padariusio asmens kaltės prezumpcija, kai kuriais atvejais palankesnis nukentėjusiam asmeniui senaties terminų skaičiavimas, patirtų nuostolių kompensavimas nukentėjusiam asmeniui ir kiti. Aptariami ir susitarimai dėl kyšio vertinant sandorių negaliojimo požiūriu, turtinės ir neturtinės žalos, patirtos dėl korupcinių veikų, priteisimo galimybė, nesąžininga konkurencija.

Knygos viršelis

Mediatoriaus vadovas

Mediacija – lanksti ir konfidenciali ginčų sprendimo procedūra, kurios metu vienas ar keli nepriklausomi ir nešališki asmenys (mediatorius ar mediatoriai) aktyviai padeda besiginčijantiems pasiekti taikų priimtiną ginčo sprendimą, susitarti ir nuspręsti, kokiomis sąlygomis tai įvyks. Mediacijos metu ginčo šalims suteikiama saugi aplinka, kurioje jos galėtų išreikšti savo požiūrį į ginčo situaciją ir su tuo susijusius jausmus, atstatoma šalių komunikacija, o tai leidžia vykti derybų procesui ir priimti bendrą sprendimą.

Šiame metodiniame leidinyje aptariamos mediacijos prieinamumo (mokama ar finansuojama iš valstybės biudžeto lėšų ir kt.) galimybės, formos, mediacijos principai (konfidencialumas, savanoriškumas, nešališkumas, sąžiningumas ir abipusė pagarba, kvalifikacija ir kt.), mediatoriaus vaidmuo, taip pat smulkiai aprašoma, kaip pasiruošti mediacijai, kaip vyksta pats mediacijos procesas, kaip šalys motyvuojamos rasti taikų sprendimą ir atkurti tarpusavio ryšį ar bendradarbiavimą. Pateikta ir daug mediatoriui skirtų praktinių patarimų, kuriuos galima taikyti ir kasdieniame gyvenime siekiant sutaikyti besipykstančius, o kai kuriais jų pasinaudoti siekiant įveikti bendravimo su kitais žmonėmis sunkumus.

Mediacija Lietuvoje yra pripažinta valstybės (Lietuvos Respublikos mediacijos įstatymas) ir specialistų vertinama kaip reali alternatyva žmones supriešinantiems teisiamojo pobūdžio procesams.

Knygos viršelis

Konstituciniai ginčai

Monografijoje nagrinėjama, kokiais konstituciniais pagrindais ir kaip remiasi Konstitucinis Teismas spręsdamas konstitucinius ginčus; parodoma, kaip plėtojama Konstitucinio Teismo pateikta atitinkamų Konstitucijos nuostatų samprata ir konstitucinė doktrina, susijusi su konstituciniais ginčais; analizuojamos teorinės ir praktinės problemos, kylančios sprendžiant tokius ginčus.

Knygoje visapusiškai ir išsamiai tyrinėjami nauji konstitucinių ginčų teisenos aspektai, susiję su Konstitucijos 106 ir 107 straipsnių pataisomis, įtvirtinusiomis individualų konstitucinį skundą. Tai naudinga visiems norintiems kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes atskleidžiamas ne tik individualaus konstitucinio skundo turinys, bet ir tai, kokius konkrečius reikalavimus turi atitikti skundas, kad jis būtų priimtas nagrinėti Konstituciniame Teisme.

Knygos viršelis

Konstitucinio Teismo įgaliojimų teikti išvadas objektai ir subjektai : teisinio reguliavimo problemos ir jų sprendimo galimybės        

Lietuvos konstitucinės justicijos modelyje išskiriamos trys skirtingos Konstitucinio Teismo įgaliojimų grupės: 1) pagrindinė – prašymų ištirti teisės aktų atitiktį Konstitucijai nagrinėjimas; 2) fakultatyvinė – paklausimų dėl išvadų nagrinėjimas; 3) išvestinė – Konstitucinio Teismo nutarimo, išvados ar sprendimo aiškinimas.

Lietuvos Konstitucinis Teismas nagrinėja ir teikia išvadas gavęs paklausimus dėl Lietuvos Respublikos Prezidento ar Seimo narių rinkimų skaidrumo (ar nebuvo pažeisti rinkimų įstatymai), ar Prezidento sveikata leidžia jam ir toliau eiti savo pareigas, ar Lietuvos Respublikos tarptautinės sutartys neprieštarauja Konstitucijai ir kt. Konstituciniam teismui suteikiama teisė spręsti dėl referendumo iniciatyvos teisėtumo; vykdyti kontrolę per patį referendumo procesą, taip pat spręsti dėl referendumu priimto teksto.

Mokslo studijoje apžvelgiamos konstitucinių teismų funkcijos ir įgaliojimai kitose Europos Sąjungos valstybėse, jos lyginamos su Lietuvos Konstitucinio Teismo įgaliojimais.

Prisijungę prie portalo ibiblioteka.lt galite skaityti daugiau kaip 2 500 visateksčių elektroninių knygų. Prisijungimui reikalingas LIBIS skaitytojo pažymėjimas, išmanusis įrenginys ir interneto ryšys. Pasiskolintas elektronines knygas galite skaityti 14 kalendorinių dienų ir šį laikotarpį pratęsti du kartus, jei jos nėra rezervuotos kito skaitytojo. Vienu metu galima skaityti ne daugiau kaip 2 elektronines knygas. Jei kiltų klausimų, rašykite paspaudę nuorodą „Klausk bibliotekininko“.