Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. birželio 7 d.

Įvyko intelektualus motociklų ralis „Mototourism Sprint 2021“

Birželio 5 dieną prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos startavo unikalus renginys intelektualams ir istorijos mylėtojams – tradicinis ralis po Vilniaus ir Kauno apylinkes „Mototourism Sprint 2021“. Šiais metais kultūrinis ralis kėlė aktualias Lietuvai temas – šalies totorių istorijos ir kultūros, partizano Juozo Lukšos-Daumanto ir karvedžio Jono Karolio Chodkevičiaus.

Pasak organizatorių, vienas šio ralio tikslų – kad atsirastų vietos pokalbiams mūsų šeimose ir draugų rate apie svarbias istorines temas ir jų herojus, apie tai, kuo gyvename, kas išties rūpi, nes mylėti reiškia pažinti. Sutapo, kad visos šių metų temos – apie Lietuvos krašto gynėjus. Pagrindinę taurę renginio laimėtojams įsteigė Lietuvos kariuomenė.

Renginyje dalyvavo daugiau nei 600 intelektualių keliautojų motociklais, jie per dienos kelionę aplankė per 20 objektų, parengtų pagal šias temas ir būtent šiam raliui sudėliotus akcentus. Prie atrankos ir rekomendacijų prisidėjo ilgamečiai ralio partneriai Kultūros paveldo departamentas, Nacionalinė biblioteka, Krašto apsaugos ministerija. Organizatoriai konsultavosi ir su totorių bendruomenėmis.

Sveikindamas renginio dalyvius Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas džiaugėsi, kad tradiciškai ir šių metų ypatingas maršrutas prasideda nuo Nacionalinės bibliotekos. „Jau trečius metus prisidedame prie mototuristinio ralio organizavimo – teikiame rekomendacijas maršrutų objektams ir išlydime komandas į iššūkių ir atradimų kupiną kelionę. Linkiu, kad ši starto linija būtų sėkminga kiekvienam dalyviui, o pažintis su istorijos ir kultūros paveldo objektais sustiprintų pasididžiavimą savo šalies praeitimi ir įkvėptų drąsiems ateities žygiams“, – sakė R. Gudauskas.

istorikė, paveldosaugininkė ir ilgametė ralio ekspertė Diana Varnaitė linkėjo dalyviams pajausti, kad per šimtmečius Lietuvoje ilgai ir taikiai sugyveno visiškai skirtingų tikėjimų žmonės: musulmonai, sentikiai, katalikai, liuteronai, judėjai, reformatai, stačiatikiai. „Visi jie kūrė savo gyvenimus, puoselėjo autentiškas tradicijas, klegėjo gimtosiomis kalbomis, vystė amatus, statė gyvenvietes, rūpinosi savaisiais maldos namais. Mes turime džiaugtis ir didžiuotis tokia įvairove ir mėginti suprasti tą kiek mažiau mums pažįstamą pasaulį, įsiklausyti į gyvenimiškas istorijas, užgimusias šalia mūsų tėvų ir senelių“, – pabrėžė D. Varnaitė.

Organizatoriai ir dalyviai džiaugėsi, kad ralis, sulaukęs tokios gausos dalyvių, praėjo sklandžiai ir finišą nesunkiai pasiekė visi. Šeštadienio popietę Kauno jachtklubas buvo sausakimšas ralio dalyvių, sėkmingai įveikusių maršrutą. Ir geriausi renginio apdovanojimai – tai plati šypsena ir laisvės pojūtis.