Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. rugsėjo 8 d.

Paryžiaus muziejininkai domisi Nacionalinės bibliotekos judaikos paveldu ir tyrimais

Rugsėjo 8 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas priėmė Judaizmo meno ir istorijos muziejaus (Musée d’art et d’histoire du Judaisme) Paryžiuje direktorių Paulą Salmoną ir muziejaus kuratorę Pascale Samuel. Susitikime taip pat dalyvavo Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė.

Judaizmo meno ir istorijos muziejaus atstovus ypač domina su Lietuvos žydų istorija susiję Nacionalinės bibliotekos fondai, mokslinė ir tiriamoji Judaikos tyrimų centro veikla. Svečiams buvo pristatytos bibliotekos judaikos veiklos kryptys, vykdomi projektai, aptartos tarpinstitucinio bendradarbiavimo perspektyvos kultūrinių mainų ir parodų rengimo srityse. Pokalbyje akcentuota bendrų ateities projektų, siekiančių visuomenę išsamiau supažindinti su Prancūzijos ir pasaulio žydų kultūros istorija, galimybės.

Svečiams buvo pristatyti strateginio mąstymo ir inovatyvių sprendimų principai, pagrindžiantys dabartinį Nacionalinės bibliotekos veiklos modelį, pelnytai tapusį pavyzdžiu daugeliui šalies ir užsienio atminties, mokslo ir meno institucijų. Kalbėta apie bibliotekos, kaip vieno iš pagrindinių modernaus, aukštosiomis technologijomis ir atvirumo visuomenei idėja paremto intelektualumo centro Lietuvoje, viziją ir jai įgyvendinti skirtus projektus.

„Pažymėtina, kad kultūrinė diplomatija buvo ir išlieka labai svarbi ir aktuali Nacionalinės bibliotekos veiklos sritis. Kaip ir prasmingas institucinis ir tarpinstitucinis, nacionalinis ir tarptautinis bendravimas bei bendradarbiavimas. Mes ir toliau investuosime į partnerystę, į institucijų ir plačiosios visuomenės novatoriškus ryšius“, – sakė Nacionalinės bibliotekos vadovas prof. dr. R. Gudauskas.

Judaizmo meno ir istorijos muziejus – didžiausias ir svarbiausias Prancūzijos judaikos muziejus, veikiantis nuo 1998 metų, tyrinėjantis ir savo parodose pristatantis Prancūzijos, Europos ir pasaulio judaizmo istoriją, kultūrą, meną. Įspūdingose ​​muziejaus kolekcijose saugomi Marco Chagallo ir Amedeo Modigliani kūrinių originalai.

Vizitui tarpininkavo Lietuvos Respublikos kultūros atašė Prancūzijoje Austė Zdančiūtė.