Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. gruodžio 2 d.

Režisieriaus Almanto Grikevičiaus ir aktoriaus Broniaus Babkausko kino retrospektyva

Gruodžio 14–16 d. Lietuvos kino centras kviečia į režisieriaus Almanto Grikevičiaus ir aktoriaus Broniaus Babkausko retrospektyvą.

Retrospektyvos programa vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salėje. Joje bus pristatyti trys legendiniai lietuviškos kino klasikos filmai, kuriuos režisavo A. Grikevičius, o įsimintinus vaidmenis atliko aktorius B. Babkauskas.

Programos dalyviai turės unikalią galimybę pirmieji pamatyti ką tik restauruotą ir šiuolaikiniams kino ekranams pritaikytą A. Grikevičiaus filmą „Ave, vita“ (1970).

Šia programa siekiama paminėti kino režisieriaus A. Grikevičiaus (1935–2011) 10-tąsias mirties metines ir teatro bei kino aktoriaus B. Babkausko (1921–1975) 100-ąsias gimimo metines.

Programa

Gruodžio 14 d. 18.00 „Ave, vita“ (rež. A. Grikevičius, 1970). Restauruoto filmo premjera. Filmą pristatys kino kritikė Neringa Kažukauskaitė. Filmas su lietuviškais subtitrais, pritaikytais kurtiesiems ir neprigirdintiems (SKN).

„Filmas prasideda nūdienos scena. Televizorius rodo pramoginių šokių konkursą, skamba ansamblio „Kertukai“ šiuolaikiškai aranžuota lietuvių liaudies daina „Pasvarstyk, antele“, o priešais TV sėdi pagyvenęs vyras, atsainiai stebintis ekraną ir traukiantis cigaretę. Tai dailininkas Steponas (akt. Bronius Babkauskas), pagrindinis šio filmo herojus. Kamera stebi energingai besisukančią porą, o jau kitas kadras – sustingusi Stepono ranka su smilkstančia cigarete. Gyvenimas ir mirtis yra šalia. Tokios paralelės gretinamos visoje juostoje: gyva-negyva, istorija-dabartis, jaunystė-senatvė, ryžtas-abejonė. Šiame filme lengvai pereinama iš dabarties į praėjusius laikus. „Ave, vita“ taip pat yra kelio filmas. Jame keliaujama laiku ir erdve“, – sakė A. Grikevičius jo kūrybai skirtoje L. Kaminskaitės-Jančorienės ir A. Švedo knygoje „Epizodai paskutiniam filmui“, – apie filmą sako N. Kažukauskaitė.

Prašome registruotis čia.

Gruodžio 15 d. 18.00 „Jausmai“ (rež. A. Grikevičius, Algirdas Dausa, 1968). Filmas su angliškais subtitrais.

Baigiasi karas, vienoje Kuršmarių pusėje – dar vokiečiai, kitoje – sovietai. Pamario žvejo Kasparo žmona Morta gimdydama miršta. Jaunas našlys, likęs su dvyniais, keliasi per įlanką pas brolį Andrių, gyvenantį su buvusia Kasparo mergina Agne. Pastaroji neslepia nepasitenkinimo, įduoda atvykėlį milicininkui. Šiam filmui, pasakojančiam apie žvejo Kasparo jausmų dramą, būdingas ryškus nacionalinis koloritas. Meilės, ištikimybės, pareigos, sudėtingų vidinių išgyvenimų tema plėtojama pirmųjų pokario metų fone. Pasakojimas apie intymius tarpusavio santykius pereina kone į epinį paveikslą apie laiką, apie jo poveikį žmonėms. Filmas draustas rodyti visoje Sovietų sąjungoje, išskyrus Lietuvą.

Prašome registruotis čia.

Gruodžio 16 d. 18.00 „Sadūto tūto“ (rež. A. Grikevičius, 1974). Filmas su angliškais subtitrais.

Vilniuje atsitiktiniais darbais sunkiai verčiasi dailininkas Petras Minkus. Kartą jo triukšmingo komunalinio buto koridoriuje pasigirsta telefono skambutis: jaunystės draugas (iš tų laikų – ir jų slaptažodis – „Sadūto tūto“) Povilas Baibokas, gavęs didelį užsakymą sanatorijai apipavidalinti, kviečiasi Petrą į kompanionus. Nepaprasto grožio ežerų krašte iš pradžių viskas atrodo kone idiliška. Sena girininkija, senas dvaras, kurį rekonstruos į sanatoriją, draugų dailininkų ramūs pokalbiai apie meną. Tačiau už viso to fasado knibžda savas dramatiškas gyvenimas. Kūrybinę krizę išgyvenantis Povilas linkęs kaltinti žmoną, vis įtemptesni jo santykiai su nemokančiu meluoti Petru. Darbų vykdytojas Varnas, suviliojęs eigulio dukrą, vagia statybines medžiagas. Ant eigulio užvirsta dviguba našta – tėvuko mirtis ir žinia apie Ūlos nėštumą. Žmonės, ir pasiduodami piktoms emocijoms, stengiasi išlikti žmonėmis. Draugų dailininkų keliai galop išsiskiria. Povilas kūrybiškai atsinaujino, Petras nesukūrė nieko, jis lieka girininkijoje, kur jo žmogiškasis talentas gal net reikalingesnis.

Prašome registruotis čia.

Visi filmai bus rodomi nemokamai, tačiau būtina registracija.

Filmus restauravo ir pristato Lietuvos kino centras.