Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. gruodžio 3 d.

Europos nacionalinių bibliotekų vadovai aptarė strateginius veikos prioritetus

Lapkričio 28–30 d. Karališkoje Belgijos bibliotekoje, Biuselyje, vyko Europos nacionalinių bibliotekų vadovų konferencija (The Conference of European National Librarians, CENL 2021). Joje dalyvavo 29 Europos šalių nacionalinių bibliotekų vadovai.

Europos nacionalinių bibliotekų konferencija vienija 49 nacionalines bibliotekas iš 46 Europos valstybių, tarp jų ir Lietuvos nacionalinę biblioteką. Konferencijoje dalyvavo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Pagrindinės šių metų konferencijos temos buvo susijusios su Europos žaliuoju kursu ir popandemine nacionalinių bibliotekų veikla. Svarbiausi pranešimų akcentai: nacionalinės bibliotekos ir tvarumas; strateginės bibliotekų veiklos atsinaujinimo kryptys; bibliotekų veikla skaitmeniniame ir virtualiame pandemijos ir popandemijos pasaulyje. Interaktyvioje konferencijos sesijoje vyko dalykiniai pokalbiai apie būsimus strateginius Europos nacionalinių bibliotekų ir CENL prioritetus.

„CENL komisijos sprendimu, esminis siekis – pratęsti patvirtintą 2018–2021 metų strategiją dar vieniems ar daugiau metų dėl koronaviruso pandemijos sukeltų pasekmių. Taip pat vyko ateinančių ketverių darbo metų planų ir strateginių seminarų sesijų 2022 m. aptarimai. Konferencijos nariai dalyvavo CENL darbo grupių sudaryme. Prioritetinis Lietuvos nacionalinės bibliotekos tikslas dabartiniame etape – dirbtinis intelektas ir didieji duomenys“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

Kita Europos nacionalinių bibliotekų vadovų konferencija vyks 2022 m. Turkijos nacionalinėje bibliotekoje.