Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. gruodžio 28 d.

Moksleiviai žinių sėmėsi Nacionalinės bibliotekos kūrybinio rašymo kursuose

Antrus metus Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos organizuojami kūrybinio rašymo kursai subūrė 9–11 klasių moksleivius iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Elektrėnų, Klaipėdos, Vilkaviškio, Trakų, Ventos, Marijampolės, Panevėžio, Raseinių, Pasvalio, Akmenės rajonų vidurinių mokyklų ir gimnazijų. Moksleiviai rašymo įgūdžius tobulino su profesionaliais rašytojais – knygų paaugliams autore Ilona Ežerinyte, poetu, dramaturgu Mindaugu Nastaravičiumi bei poetu, literatūros žurnalo „Metai“ vyriausiuoju redaktoriumi Antanu Šimkumi. Buvo rengiami grupiniai seminarai su rašytojais bei individualūs susitikimai.

Projekto tikslas – atskleisti, ugdyti moksleivių kūrybinio rašymo įgūdžius, skatinti kurti, reflektuoti pasiektus rezultatus. Pasibaigus kursams, moksleiviai puikiai įvertino tiek lektorių darbą, tiek seminarų turinį. Paprašyti įvardyti tris labiausiai naudingus dalykus, dalyviai paminėjo dalykiškumą, naudingą informaciją, patarimus, kaip panaudoti asmeninę patirtį kuriant, išgirstą teoriją, įdomias praktines užduotis, nuomonių gausą, atvirą pokalbį ir pasiūlytą galimybę kurti kitaip.

Daugelis dalyvių džiaugėsi galėdami apie savo kūrybą pasikalbėti su lektoriumi asmeniškai. Pasak jų, tai padėjo tobulėti, dar labiau siekti tikslo. Anot vieno iš dalyvių, sužinojęs daugiau teorijos, išgirdęs apie trūkumus ir daromas klaidas, jis pajuto galintis parašyti neblogą kūrinį ar net knygą. Ne vienas moksleivis teigė, kad tokiuose kursuose mielai dalyvautų ir ateityje.

Lektoriai palankiai atsiliepė apie mažesnes grupes ir individualias konsultacijas, po kurių su dalyviais užsimezgė ypač geras ryšys. Lektoriai pabrėžė, jog beveik visi dalyviai prašė bendrauti toliau, turėti galimybę ir ateityje pasikalbėti apie savo kūrybą, ją aptarti su profesionaliu rašytoju.

Praėjusiais metais kursai vyko gyvai, šiemet, atsižvelgiant į pandeminę situaciją šalyje ir siekiant suteikti galimybę užsiėmimuose dalyvauti moksleiviams iš įvairių Lietuvos vietovių, – nuotoliniu būdu. Regis, per pastaruosius metus virtualų gyvenimą prisijaukinome, tačiau iššūkių netrūko: nebuvo paprasta rasti tiek moksleiviams, tiek ir lektoriams tinkamą susitikimų laiką, o kursams vykstant per nuotolį, moksleiviai jautėsi laisviau, mažiau įsipareigoję, tad buvo sunkiau užtikrinti, kad jie dalyvautų visuose užsiėmimuose. Nepaisant to, jaunimas atidžiai atliko kūrybines užduotis, dalyvavo diskusijose, dalijosi kūryba. Kursų pabaigoje dalyviai sukūrė po porą kūrinių. Neseniai kursų organizatorius pasiekė smagi žinia, kad užsiėmimų metu sukurtas eilėraštis netgi pretenduoja tapti daina.

Seminarai buvo įrašomi ir vėliau panaudoti kuriant edukacinius kūrybinio rašymo vaizdo įrašus. Susidomėjusius jais kviečiame rašyti adresu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Individualią užklausą pateikusioms švietimo įstaigoms ar asmenims bus suteikta prieiga į vaizdo įrašus.

Projektą iš dalies rėmė Lietuvos kultūros taryba.