Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. sausio 28 d.

LRT pristatytas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ registrą įtrauktas Nacionalinės bibliotekos dokumentas

LRT pasakojimų ciklo reportaže apie 2021 metais į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ registrą įtrauktus naujus dokumentinio paveldo objektus pristatytas Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Nacionalinė biblioteka) saugomas surinkimininkų sąjūdžio dalyvio, mokytojo Kristijono Endrikio Mertikaičio (apie 1775–prieš 1856) giesmynas „Wiſſokies Naujes Gieſmes arba Ewangelißki Pſalmai“ (Tilžė, 1817). Jis pripažintas regioninės reikšmės dokumentinio paveldo objektu.

Tai pirmasis išlikęs Prūsijos lietuviams protestantams skirtas lietuviškas spaudinys, parengtas ne akademinio ar dvasinio elito, kaip buvo įprasta XVI–XVIII a., o sparčiai besiplečiančio surinkimininkų sąjūdžio dalyvių iš liaudies, žemiausio socialinio sluoksnio. 1817 m. antros laidos surinkimininkų giesmynas priskiriamas bibliografinėms retenybėms, yra vienintelis žinomas egzempliorius Lietuvoje ir pasaulyje. Su šiuo leidiniu prasidėjo naujas protestantiškosios literatūros raidos etapas.

Kristijono Endrikio Mertikaičio giesmynas yra devintasis į Nacionalinį registrą įtrauktas Nacionalinėje bibliotekoje saugomas dokumentinio paveldo objektas. 

Anksčiau į Nacionalinį registrą įtraukti Nacionalinės bibliotekos dokumentinio paveldo objektai:

  • XIV a. pabaigos – XX a. pirmos pusės dokumentų, rašytų bažnytine slavų kalba, kolekcija (regioninės reikšmės liudijimas, 2006 m.).
  • XX a. pr. lietuviškų šelako plokštelių kolekcija (nacionalinės reikšmės liudijimas, 2007 m.).
  • Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos rankraštis „Tayslos augiyynis koremy taalpynas augimys...“, 1835–1843 m. (nacionalinės reikšmės liudijimas, 2008 m.).
  • Lietuvių DP (angl. displaced persons; liet. perkeltųjų asmenų) spaudos rinkinys, 1945–1952 m. (nacionalinės reikšmės liudijimas, 2011 m.).
  • Lietuvoje leistų knygų hebrajų kalba (1759–1900 m.) rinkinys (regioninės reikšmės liudijimas, 2013 m.).
  • Lenkijos karaliaus, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto II 1563 ir 1568 m. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajorų katalikų ir stačiatikių teisių valstybės tarnybos ir žemėvaldos srityse sulyginimo privilegijos (nacionalinės reikšmės liudijimas, 2015 m.).
  • Mato Strašuno asmeninė žydų knygų kolekcija (regioninės reikšmės liudijimas, 2017 m.).
  • Elijo ben Saliamono Zalmano (Vilniaus Gaono) publikuoti darbai (nacionalinės reikšmės liudijimas, 2019 m.).

LRT reportažą galite pažiūrėti čia ›