Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. sausio 31 d.

Saugesnio interneto savaitės renginiai moksleiviams

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka vasario 7–11 dienomis kviečia moksleivius dalyvauti renginiuose, skirtuose Saugesnio interneto savaitei Lietuvoje paminėti.

Saugesnio interneto diena šiemet minima vasario 8 d. daugiau nei 120 šalių. Jau kelerius metus iš eilės Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas prisideda prie šios teminės savaitės. Tradicine tapusios Saugesnio interneto savaitės metu stengiamasi atkreipti dėmesį į kasdien naudojamų skaitmeninių technologijų keliamus iššūkius, skatinti vaikų ir jaunuolių sąmoningumą ir kritinį mąstymą. Renginiuose ugdomos žinios ir įgūdžiai, kurie vėliau padeda moksleiviams internete jaustis saugiau.

Vasario 7 ir 11 d. edukacinis renginys „Tapk saugus internete

Moksleivius kviečiame diskutuoti apie saugų internetą, jo iššūkius ir būdus būti saugiems. Edukaciniame renginyje moksleiviai bus supažindinti su temine akcija „Saugesnio interneto savaitė“, kartu aptarsime aktualias skaitmenines problemas, kylančias internete. Kūrybinių užduočių metu praktikuosime veiklas, skatinančias kritiškai vertinti informaciją. Šioje edukacijoje moksleiviai sustiprins medijų raštingumo įgūdžius ir gebės įvardyti skaitmeninių technologijų privalumus ir trūkumus.

Edukacinis renginys skirtas 3–5 klasių moksleiviams.

Renginio pradžia 10 val. Trukmė – 60 min.

Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Renginių erdvė, I a., 103 kab.

Vasario 8, 9, 10 d. dokumentinio filmo „Sugauti tinkle peržiūra ir diskusija

Šis dokumentinis filmas, pasirodęs 2020 m. Čekijoje, sukėlė plačią diskusiją apie saugumą internete. Jis siunčia aiškią žinią – joks vaikas internete nėra visiškai apsaugotas. Dokumentinį filmą buvo galima pamatyti festivalio „Nepatogus kinas“ metu, o dabar – ir vykstant Saugesnio interneto savaitei Nacionalinėje bibliotekoje. Šioje edukacinėje vaikams ir jaunuoliams nuo 13 metų skirtoje filmo versijoje dalijamasi informacija, kurią pavyko užfiksuoti eksperimento metu. Jame dalyvavo nepilnametėmis apsimetusios merginos. Veikėjos ne tik pasidalija savo išgyvenimais, bet ir pateikia konkrečių praktiškų patarimų vaikams, kaip rūpintis savo saugumu bendraujant su nepažįstamais žmonėmis internete.

Filmo anonsas čia.

Filmas skirtas 9–12 klasių moksleiviams, rodomas su lietuviškais subtitrais, peržiūroje gali dalyvauti viena klasė.

Peržiūros organizuojamos nuo 13 val. Trukmė – 1,5 val. Filmo amžiaus cenzas N-13.

Kino salė, V a., 507 kab.

Kviečiame registruotis ir aktyviai dalyvauti renginiuose. Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. (8 5) 239 8561.

SVARBU! Nacionalinės bibliotekos renginiuose galima dalyvauti tik turint galiojantį galimybių pasą arba kitą jam prilygstantį dokumentą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami.

Uždarose erdvėse vyksiančiuose renginiuose visi vyresni nei šešerių metų žiūrovai ir dalyviai, personalas privalo renginio metu dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius. Nuo to atleidžiami tik neįgalumą turintys žmonės, kurie to daryti negali dėl savo sveikatos būklės. Tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį. Taip pat dalyviai turi laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.