Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. vasario 25 d.

Pagerbti Knygos meno konkurso laureatai

Ketvirtadienį prasidėjo tarptautinė Vilniaus knygų mugė, kurios tema – „Vaizdas kaip tekstas“.

Dėkodamas knygų mugės organizatoriams, kultūros ministras Simonas Kairys sakė, kad šį atidarymą, deja, lydi dvejopi jausmai. „Viena vertus, atrodo, kad mes sugrįžome prie mums įprasto ir pasiilgto gyvenimo ritmo, vėl galime susiburti, bendrauti, keistis idėjomis ir dalintis atradimais, kita vertus, Europoje tvyro įtampa, ir visai čia pat vyksta baisūs dalykai. Tokiame kontekste turbūt būtų naivu sakyti, kad knyga gali būti panacėja nuo visų įtampų ir negandų... Bet knygos mums gali būti tuo, kuo jos būdavo ištisus šimtus metų – ir užuovėja, ir įkvėpimo šaltiniu, ir mąstymo paaštrinimo įrankiu, ir saugiu, jaukiu pasakų pasauliu. Šiandien visi skaitome žinias, kad tuo metu, kai mes budome, ėjome į darbą, Ukrainoje jaunos šeimos rūsiuose slėpėsi nuo bombų, o vaikai rankose laikė spalvinimo knygeles“, – sakė ministras. Įvykiai, S. Kairio teigimu, turi tendenciją kartotis, tačiau knygos gali parodyti, kas būna, kai į visa tai reaguojama išmintingai, nepaminant savo vertybių. „Lygiai taip pat knygos gali parodyti, kas laukia žmonijos, kai įtemptu laikotarpiu vertybės pamirštamos ir žmonija pasuka klystkeliais. Knygos mums kalba apie daugybę dalykų! Pasistenkime išgirsti, ką jos mums kalba“, – ragino ministras.

Po oficialaus mugės atidarymo kultūros viceministras Albinas Vilčinskas pasveikino dailininkus, leidėjus, spaustuvininkus – 2021 metų knygos meno konkurso nugalėtojus.

Už knygos estetiką apdovanojamų menininkų gretose – ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos išleistos knygos dailininkė Sigutė Chlebinskaitė. Kultūros diplomas menininkei skirtas už gilų vaiko pasaulio realybės pajautimą ir nuoseklų tipografinį jautrumą atkuriant vaiko istoriją popieriuje – Bebos Epštein knygoje „Autobiografija / Autobiography“ (sudarytoja Lara Lempertienė, išleido Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir YIVO institutas Niujorke (YIVO Institute for Jewish Research), spausdino „Petro ofsetas“). Tai pirmoji Nacionalinės bibliotekos išleista knyga, pelniusi Knygos meno konkurso apdovanojimą mokslinės, dalykinės knygos, vadovėlių kategorijoje.

Dar viena S. Chlebinskaitės knyga pelnė premiją: už estetiką knygos pasakojimo architektūroje, už apipavidalinimo sprendimų įvairumą ir profesionalią jų dermę knygoje „The Unlocked Diary. Collected Works“ (autorė Matilda Olkinaitė, sudarytojas Mindaugas Kvietkauskas, išleido Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, spausdino „Petro ofsetas“).

Konkursas vyko jau trisdešimtą kartą: kokybiškiausiai apipavidalinti, tipografiškai vertingiausi ir profesionaliai iliustruoti išskirtinės estetikos leidiniai pirmą kartą apdovanoti 1993-iaisiais. Kultūros ministerija konkursą organizuoja nuo 1996 metų.

Šių metų jubiliejiniame konkurse net 60 leidėjų pateikė 126 leidinius, iš kurių premijomis ir diplomais buvo pagerbta 21 knyga.

Nuotraukomis iš apdovanojimų ceremonijos maloniai pasidalijo Kultūros ministerija. Nuotraukų albumas čia.