Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. kovo 1 d.

Baltijos šalių nacionalinės bibliotekos reiškia solidarumą ir paramą kovojančiai Ukrainai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka drauge su Estijos ir Latvijos nacionalinėmis bibliotekomis sekmadienį kreipėsi į pasaulio bibliotekų bendruomenę griežtai smerkdamos karą Ukrainoje ir reikalaudamos stabdyti Rusijos Federacijos bibliotekų narystę tarptautinėse organizacijose.

„Remiame Ukrainos piliečių didvyrišką kovą ir jų laisvės troškimą. Kviečiame visas Lietuvos, Europos ir Amerikos bibliotekas solidarizuotis su Ukrainos žmonėmis ir kaip tik įmanoma – finansinėmis aukomis, moraliniu palaikymu – prisidėti prie Ukrainos pergalės. Turime ir galime prisidėti prie to, kad demokratija būtų stipri. Visi atsakingi žmonės turi suprasti, kad, įžūlaus agresoriaus nesustabdžius Ukrainoje, nelaimė grės visiems. Šūkis „Už jūsų ir mūsų laisvę!“ aktualus kaip niekada“, – sako kreipimosi iniciatorius Lietuvos nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Atviras kreipimasis į pasaulio bibliotekų bendruomenę „Dėl solidarumo iniciatyvų su Ukrainos žmonėmis“ išsiųstas į daugiau nei 60 000 bibliotekų visoje Europoje atstovaujančias institucijas: CENL (Europos nacionalinių bibliotekų direktorių konferencija), EBLIDA (Europos bibliotekų, informacijos ir dokumentų asociacijų biuras), IFLA (Tarptautinė bibliotekų asociacijų ir institucijų federacija), LIBER (Europos mokslinių bibliotekų asociacija), NAPLE (Europos viešųjų bibliotekų nacionalinės valdžios institucijos), „Public Libraries 2030“ („Viešosios bibliotekos 2030“), „SPARC Europe“ (Mokslinių leidinių ir akademinių išteklių koalicija) ir ALA (Amerikos bibliotekų asociacija).

„Nors tragedija Ukrainoje išbando mus įvairiais sunkiai įsivaizduojamais būdais, mes ir toliau tikime savo gebėjimu stiprinti demokratinius procesus ir turimomis priemonėmis laimėti informacinėse kovose. Bibliotekos reiškia laisvę. Bibliotekos – vartai į ateitį“, – skelbiama dokumente.

Visas atviro kreipimosi tekstas čia ›