Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. kovo 21 d.

Profesionalaus meno leidinyje – dėmesys Nacionalinėje bibliotekoje kuriamoms inovacijoms

Naujausiame Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) žurnalo „Dailė“ numeryje, skirtame populiariosios kultūros ir šiuolaikinėms kultūros sklaidos tendencijoms, publikuotas straipsnis „Pasaulinėje parodoje – kultūrinė diplomatija ir herojinė didaktika“ dar kartą atkreipia dėmesį į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos dalyvavimą „Expo 2020“ parodoje Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai). Šiame iki 2022 m. kovo 31 d. vykstančiame pasauliniame renginyje Nacionalinė biblioteka kartu su partneriais pristato interaktyvų pasakojimą – į įvairias pasaulio kalbas išverstos lietuvių grožinės literatūros pradininko, poeto, kunigo Kristijono Donelaičio (1714–1780) poemos „Metai“ ištraukas. Šio kūrinio fragmentus galima išgirsti lietuvių, anglų, prancūzų, japonų, graikų, vokiečių, ispanų, italų, arabų kalbomis. Skaitmenintų K. Donelaičio poemos „Metai“ rankraštinių dokumentų eksponatai įtaisyti ekspozicijos dėžėje, virš kurios esanti rotorinė holograma besisukdama sklaido tekstinę kompoziciją ir projektuoja erdvinius vaizdus. Animuojami teksto, piešinių, tapybos miniatiūrų, vaizdo ištraukų, raidžių, žodžių fragmentai įsilieja į vientisą kompoziciją. Rašto grafinės kompozicijos jungiamos su garso sistemomis.

Straipsnyje akcentuojama, jog viena iš priemonių, leidžiančių Nacionalinei bibliotekai sėkmingai saugoti dokumentinį paveldą, yra skaitmeninimas ir jo jungimas su virtualios tikrovės technologijomis. „Nors dokumentinis paveldas tebėra gyvybingas, būtina sąlyga jam išlikti ir klestėti – gebėjimas prisitaikyti prie šiuolaikinei „vaizdinių visuomenei“ būdingų tikrovės suvokimo ypatumų ir poreikių. <...> Skaitmeninėje erdvėje fondų, archyvų, dokumentinio paveldo dokumentai atgyja ir tampa suprantamesni bei patrauklesni šių dienų suvokėjui – ypač tiems potencialiems žiūrovams, kuriems buvimas virtualioje multimedijų realybėje yra kasdienė patirtis ir natūrali būsena, smarkiai keičianti visą jų tikrovės suvokimą.“

Akivaizdu, kad technologijos vis dažniau ir sėkmingiau tampa tradicinių dokumentinio paveldo artefaktų ir naujosios tikrovės tarpininkėmis. Įvertinusi šį pokytį Nacionalinė biblioteka pastaraisiais metais stiprina savo veiklas kūrybinių industrijų srityje, ieškodama naujų patrauklių informacijos perdavimo būdų šiuolaikinei visuomenei, prioritetus vis dažniau teikiančiai vaizdais paremtai komunikacijai.

Kviečiame žiūrėti naujausio žurnalo „Dailė“ numerio pristatymą ir YouTube platformoje:

86 numerį pristato LDS pirmininkė profesorė Eglė Ganda Bogdanienė ir LDS Kauno skyriaus pirmininkas Ignas Kazakevičius.