Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. kovo 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2022 m. 3-iasis numeris: apie ką jis?

Tema: ukrainiečių kova. Vasario 24-osios rytą pasaulis išgirdo šokiruojančią žinią – Rusija užpuolė Ukrainą. Žurnale spausdinami liudijimai iš pirmų lūpų: ukrainiečių ir su jais bendraujančių lietuvių bibliotekininkų pasakojimai apie pirmas karo savaites; informacija iš Ukrainos bibliotekų asociacijos „Facebook“ paskyros, puikiai atspindinti užpultos šalies bibliotekų veiklą ir nušviečianti padėtį agresoriaus niokojamoje šalyje. Nuo pirmų karo dienų įvairioms organizacijoms, remiančioms Ukrainos kariuomenę, nuo karo nukentėjusius ir bėgančius žmones, Lietuvos žmonės aukoja pinigus, daiktus, organizuoja paramos renginius. Lietuvos bibliotekos – ne išimtis. Kaip jos tiesia pagalbos ranką ukrainiečiams – taip pat šiame numeryje.

Projektai. Toliau pristatome atnaujinto portalo epaveldas.lt galimybes, kurios užtikrina interaktyvesnį informacijos apie kultūros turinį pateikimą. Dovilė Ivanovienė kviečia ne tik grožėtis suskaitmenintu kultūros paveldu, bet ir juo naudotis – dalintis su draugais ar kolegomis, integruoti į savo kūrybą ar mokymosi bei tyrinėjimo procesą.

Terminų aruodas. Skaitmeninėje erdvėje sukuriama vis daugiau duomenų, didžioji jų dalis –  išskirtinės nacionalinės ir valstybinės reikšmės atvirieji duomenys. Violeta Černiauskaitė apžvelgia šios srities terminijos įvairovę. Nemažai šių terminų galima rasti ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos išleistame „Bibliotekininkystės, informacijos ir knygotyros (BIK) lietuvių–anglų kalbų terminų žodyne“.

Nauji leidiniai. Povilas Jegorovas pristato naują „Esperanto–lietuvių kalbų žodyną“. Šis leidinys – šiuo metu didžiausias ir solidžiausias Lietuvoje pasirodęs tokio pobūdžio žodynas, jame yra apie 40 000 žodžių. Žodyno sudarytojas Gediminas Degėsys.

Bibliotekų turtai. Vilniaus universiteto bibliotekos Rankraščių skyrius 2021 m. baigė tvarkyti jam patikėtą mokslininko, Klaipėdos krašto istorijos tyrėjo, politinio kalinio, rezistencijos dalyvio Vlado Pupšio (1934–2009) archyvą. Dokumentus, kurie susiję su įvairiapuse V. Pupšio veikla, pristato Loreta Vinclovienė.

Sukaktys. Vasario 5 d. sukako 120 metų, kai gimė Ona Girčytė-Maksimaitienė (1902–1999) – pedagogė, istorikė, kartografė, pirmojo lietuviško sieninio istorijos žemėlapio sudarytoja, daug ir nenuilstamai veikusi Lietuvos švietimo ir mokslo srityje, savo darbus skyrusi tiek visos Lietuvos, tiek Panevėžio istorijai. Mokslininkės gyvenimą ir veiklą apžvelgia Vaidenė Grybauskaitė.

Tarptautinė vaikų knygos diena. Šiemet šios dienos rėmėju tapo ir teisę parinkti balandžio 2 d. minimos Tarptautinės vaikų knygos dienos temą įgijo Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Kanados skyrius. Tradiciškai pateikiame kreipimąsi į pasaulio skaitytojus ir šiai šventei sukurtą plakatą. Savo ruožtu IBBY Lietuvos skyrius rengė konkursą, kuriuo vaikai drauge su šeimomis ar draugais buvo kviečiami kurti Vaikų knygos dienos plakatą.

Ką skaityti. Klausimas, kokį skaitinį pasirinkti, turbūt neretai kamuoja ir knygų gurmaną, ir pradedantįjį skaitytoją. Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais dalijamės rekomendacijomis, ką skaityti verta ir kuo konkreti knyga gali sužavėti. Šiame numeryje skaitinius rekomenduoja Simona Maračinskienė (knygineju).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,40 Eur.

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Pirmame viršelyje

Martynas Švarcas. Laisvės paukštis. Šis darbas yra iš atvirosios platformos „Creatives for Ukraine“, kuri sukurta menininkams solidarizuojantis su kovojančia Ukraina.