Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. gegužės 3 d.

Tarptautinė Bookerio premija – dėmesys išskirtinei literatūrai

Gegužės 26 dieną bus paskelbtas tarptautinės Bookerio premijos (International Man Booker Prize) laureatas – geriausio į anglų kalbą išversto Didžiojoje Britanijoje arba Airijoje išleisto grožinės literatūros kūrinio autorius. Žinios laukia viso pasaulio literatūros bendruomenė, jos paskelbimas visad tampa svarbiu kultūros įvykiu.

Bookerio premija (Man Booker Prize) yra vienas svarbiausių angliškai kalbančių pasaulio šalių literatūros apdovanojimų. Ji nuo 1969 metų teikiama už geriausią Didžiojoje Britanijoje išleistą anglų kalba parašytą grožinės literatūros knygą. Premiją 1968 m. įsteigė maisto pramonės bendrovė „Booker McConnell“, ilgainiui ji tapo vienu prestižiškiausių literatūros įvertinimų pasaulyje. Nuo 2005 m. imta teikti ir tarptautinė Bookerio premija, dabar skiriama už bet kuria kalba parašytą ir į anglų kalbą išverstą romaną, apysaką ar apsakymų rinkinį. Premijomis siekiama atkreipti dėmesį į vertingą grožinę literatūrą, aktyvinti jos vertimus ir sklaidą pasaulyje.

Šių metų tarptautinė Bookerio premija atiteks vienam iš šešių į trumpąjį sąrašą atrinktų romanų, novelių rinkinių: Mieko Kawakami „Heaven“ (Japonija), Claudia Pineiro „Elena Knows“ (Argentina), Jon Fosse „A New Name: Septology VI–VII“ (Norvegija), Geetanjali Shree „Tomb of Sand“ (Indija), Bora Chung „Cursed Bunny“ (Pietų Korėja) ir mums gerai pažįstamos Olgos Tokarczuk „The Book of Jacob“ (Lenkija). Nė vienas iš šių kūrinių kol kas neišverstas į lietuvių kalbą.

Belaukiant laureato paskelbimo, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Laisvalaikio skaitinių erdvėje kviečiame susipažinti su ankstesnių Bookerio premija apdovanotų rašytojų kūryba – čia parengta leidinių ekspozicija „Bookerio premijos laureatų knygos“. Atrinkome įdomiausius į lietuvių kalbą išverstus Bookerio bei tarptautine Bookerio premijomis apdovanotus kūrinius. Dalį jų rasite ir anglų kalba.

Visas eksponuojamų leidinių sąrašas čia ›.

Maloniai kviečiame apsilankyti, atrasti ir skaityti.