Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. gegužės 19 d.

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras taps integralia Nacionalinės bibliotekos dalimi

Nuo 2023 m. Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras (MELC) taps pavaldus ir bus integruotas į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką. Gegužės 18 d. vykusiame darbiniame pasitarime dėl MELC integracijos į Nacionalinės bibliotekos struktūrą dalyvavo Kultūros ministerijos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai, MELC ir Nacionalinės bibliotekos vadovai. Iš esmės susitarta dėl tolesnės perdavimo procesų eigos.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pabrėžė didelį MELC darbuotojų profesionalumą, kompetencijas, įdirbį rengiant ir leidžiant nacionalines skaitmenines enciklopedijas. „Vis didėja kokybiškos enciklopedinės informacijos svarba ir poreikis visuomenei, susiduriančiai su internete pateikiamos informacijos gausa, stiprėjančiais dezinformacijos srautais. Naujoji partnerystė padės tvirtus bendros ekspertinės, mokslinės ir leidybinės veiklos pagrindus, suteiks daugiau galimybių efektyviai panaudoti didėjantį skaitmeninės transformacijos potencialą, pasitarnaus valstybinių informacinių sistemų, teikiančių analitinius duomenis, modernizavimui. Nacionalinės bibliotekos ir MELC jungtinis potencialas prisidės prie Lietuvos kultūros politikos prioritetų formulavimo ir naudingos žinių apytakos“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

Sprendimas suteiks galimybę MELC naudoti Nacionalinės bibliotekos technologinę, metodinę ir administravimo infrastruktūrą, užtikrins paslaugų tęstinumą, ekonomiškumą ir kokybę. 

Prieš porą metų buvo pradėtos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos derybos su Kultūros ministerija dėl MELC perdavimo siekiant išsaugoti būtiniausias centro funkcijas ir kartu optimizuoti jo veiklą. MELC pagrindinė veikla yra rengti skaitmenines enciklopedijas. Tai veikla, kuri vykdoma paveldo, dokumentų ir archyvų veiklos srityse, o ne švietimo sferoje, todėl po konsultacijų nutarta, kad MELC sukauptas ekspertines žinias ir kompetenciją efektyviausia panaudoti savininko teisių ir pareigų įgyvendinimą perdavus Kultūros ministerijai pavaldžiai Nacionalinei bibliotekai. Analogiškas modelis sėkmingai įgyvendintas Latvijoje. 2015 m. Latvijos nacionalinėje bibliotekoje įkurtas struktūrinis padalinys „Latvijos nacionalinė enciklopedija“ („Nacionālā Enciklopēdija“).   

Šiuo metu MELC rengia ir leidžia visuotines ir šakines enciklopedijas, vienkalbius, dvikalbius ir daugiakalbius terminų, lingvistinius ir mokyklinius žodynus, vadovus ir žinynus, Lietuvos ir pasaulio kultūros, mokslo ir technikos paveldo veikalus, lietuvių raštijos ir etninės kultūros paminklus, mokslinę, techninę, grožinę, mokslo populiarinamąją ir pedagoginę literatūrą, aukštųjų ir aukštesniųjų mokyklų vadovėlius, informacinius leidinius, žurnalą „Gimtoji kalba“.