Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2022 m. rugsėjo 5 d.

Susipažinkite su atvirosios prieigos mokymosi šaltiniais

Baigėsi vasara, ir, kupini įspūdžių ir jėgų, pasitinkame rudenį ir naujus mokslo metus. Mokytis galima įdomiau ir naudingiau. Nacionalinė biblioteka kviečia atrasti atvirosios prieigos mokymosi šaltinius.

Atvirosios prieigos (angl. Open Access) ištekliai užtikrina nemokamą ir laisvą prieigą prie recenzuojamų mokslinių žurnalų ir kitų mokslinių leidinių, mokymosi medžiagos. Taip mokslinė informacija tampa labiau pasiekiama, skatinama jos sklaida, mokslininkų bendradarbiavimas ir inovacijos.

Mokiniams ir studentams siūlome atvirosios prieigos mokymosi svetainę „OpenStax“. Joje rasite įvairių sričių mokomąją medžiagą mokytojams ir mokiniams, ja galėsite nemokamai naudotis, skaityti ir kopijuoti.

Mokytojams siūlome patogią interaktyvių pamokų platformą „Curriki“. Čia reikia tik registruotis, prisijungti ir jau galėsite kurti įvairią mokymosi medžiagą, pristatymus, testus bei užduotis pamokoms ir seminarams.

O visiems besimokantiesiems ir norintiesiems įgauti kuo daugiau žinių apie mokymosi šaltinius, siūlome 12 temų mokomąją medžiagą. Čia rasite žinių apie šaltinių citavimą, informacijos tvarkymo programas, atvirąją prieigą, autorių teises, mokslinių straipsnių rašymą.

Daugiau informacijos apie atvirąją prieigą ir jos šaltinių vienoje vietoje rasite čia.

Kitus atvirosios prieigos leidinius ir straipsnius visada galite rasti ir Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamose užsienio duomenų bazėse, pasitelkę bendrąją paiešką. Ja gali naudotis registruoti vartotojai ne tik bibliotekoje, bet ir namuose. Nuorodą ir informaciją apie prisijungimą rasite užsienio duomenų bazių polapyje.

Sėkmingų ir prasmingų naujų mokslo metų!