Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. rugsėjo 14 d.

UNESCO. Mokykimės, saugokime paveldą, domėkimės aplinkosauga

Rugsėjo 19–23 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje – Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos organizuojama „UNESCO savaitė“. Jos tikslas suburti skirtingų sričių ir organizacijų atstovus, Lietuvos ir užsienio ekspertus aptarti aktualias UNESCO temas ir veiksmus švietimo, mokslo, kultūros, informacijos ir komunikacijos srityse. Daugiau informacijos apie savaitės renginius čia.

UNESCO savaitės proga kviečiame susipažinti su atvirosios prieigos leidiniais aplinkosaugos, mokymosi ir paveldo išsaugojimo temomis duomenų bazėje „JSTOR Collections“.

viršelis 1Keeping the World’s Environment under Review: An Intellectual History of the Global Environment Outlook / Jan Bakkes, Marion Cheatle, Nora Mžavanadze, László Pintér, Ronald G. Witt. Budapest, New York, Vienna: Central European University Press, 2022.

Kaip įvertinti pasaulio aplinką ir kryptį ir ko galime pasimokyti iš patirties? Tarp daugybės detalių pasakojimų apie planetos būklę, Jungtinių Tautų aplinkos programos išleistos Global Environment Outlook (toliau GEO) ataskaitos ambicingiausios. Šioje knygoje pateikiama informacija apie GEO projekto raidą nuo pat pirmųjų dienų. GEO istorija suteikia stulbinančių įžvalgų ir sutaupys laiko tiems, kurie ateinantį dešimtmetį užsako, kuria ir atlieka, kartu kritikuoja bei tobulina aplinkosaugos plėtros vertinimus. Viena iš šio leidinių autorių Nora Mžavanadze lietuvių kilmės, ji kuruoja GEO procesus ir ataskaitas, rūpinasi gebėjimų stiprinimo programomis Pietryčių Europoje.

 

viršelis 2Heritage Futures: Comparative Approaches to Natural and Cultural Heritage Practices / Rodney Harrison, Caitlin DeSilvey, etc. London: UCL Press, 2020.

Gamtos ir kultūros paveldo išsaugojimas svarbus ateities kartoms, tačiau apie tikslų ryšį su ateitimi susimąstoma retai. Leidinyje remiamasi tyrimais, per ketverius metus atliktais tarptautinės 16 mokslininkų komandos ir daugiau nei 25 partnerių organizacijos, siekiant ištirti vaidmenį kuriant ateities pasaulius. Tyrimai apima nykstančios DNR šaldymą užšaldytuose zoologijos soduose, branduolinių atliekų tvarkymą, sėklų biobanką, kraštovaizdžio atkūrimą, socialinės istorijos rinkimą, nykstančios kalbos dokumentavimą, žmonių pastatyto ir gamtos sukurto paveldo saugojimą.

 

viršelis 3European Strategies in Lifelong Learning: A Critical Introduction / Licínio C. Lima, Paula Guimarães. Leverkusen-Opladen: Verlag Barbara Budrich, 2011.

Mokymasis visą gyvenimą ir išsilavinimas yra pagrindinė suaugusiųjų švietimo plėtros koncepcija. Pastaraisiais dešimtmečiais tai buvo pagrindinis daugelio šalių tarptautinių organizacijų klausimas. Leidinyje analizuojama, koks yra suaugusiųjų švietimas, kokios sąlygos suteikiamos viso gyvenimo mokslams, kokios pagrindinės Europos Sąjungos ir UNESCO strategijos bus taikomos norint pasiekti kuo geresnių mokymosi rezultatų.

 

Daugiau apie atvirąją prieigą ir jos šaltinius čia.

Kitus atvirosios prieigos leidinius ir straipsnius visada galite rasti ir Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamose užsienio duomenų bazėse, pasitelkę bendrą paiešką jose. Ja gali naudotis registruoti vartotojai bibliotekoje ir namuose. Nuorodą ir informaciją apie prisijungimą rasite užsienio duomenų bazių polapyje.

Kviečiame skaityti, atrasti, sužinoti ir dalyvauti UNESCO savaitės renginiuose!