Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. lapkričio 10 d.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose vyko pasaulinis nacionalinių bibliotekų vadovų susitikimas

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas lapkričio 6–7 d. dalyvavo 2-ajame nacionalinių bibliotekų vadovų susitikime Jungtiniuose Arabų Emyratuose Šardžoje.

Aukščiausio lygio nacionalinių bibliotekų vadovų susitikimą organizuoja Amerikos bibliotekų asociacija ir tarptautinė Šardžos knygų mugė, bendradarbiaudamos su IFLA Nacionalinių bibliotekų skyriumi ir Arabų bibliotekų ir informacijos federacija (AFLI).

Po labai sėkmingo inauguracinio nacionalinių bibliotekų susitikimo praėjusiais metais šiemet nacionalinių bibliotekų vadovai iš viso pasaulio susirinko aptarti aktualių temų. Renginyje dalyvavo bibliotekų vadovai iš daugiau nei 30 Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos, Afrikos, Azijos, Europos ir Šiaurės Amerikos valstybių.

Pagrindinė šių metų – „Transformacijos“ – tema išplaukė iš praėjusių metų susitikime aptartų bibliotekų matomumo, įsitraukimo, poveikio ir bendradarbiavimo temų..

Darbinėse sesijose buvo diskutuojama apie dalykus, padedančius geriau tarnauti savo šalims: strateginį planavimą, darbuotojų kompetencijas ir mokymus, juridinius ir teisinius bibliotekų darbo aspektus skaitmeniniame amžiuje, kibernetinę saugą, kolekcijų kūrimo bendradarbiaujant naudą.

Kiekvieną dieną vyko po dvi temines sesijas su trumpais pristatymais apie tendencijas, atvejų studijas ir kt., po kurių rengtos diskusijos. Apvaliojo stalo diskusijose buvo aptariamas pranešimų turinys ir juose gvildenta problematika. Vis dalyviai kaskart atsidurdavo vis prie kito diskusijų stalo ir diskutuodavo su vis kitais pranešėjais.

Aukščiausiojo lygio susitikimas suteikė nacionalinių bibliotekų vadovams unikalią galimybę apsilankyti daugelyje leidyklų stendų, pabendrauti su leidėjais, pamatyti įdomių išteklių jubiliejinėje 40-ojoje tarptautinėje Šardžos knygų mugėje.

Prof. dr. R. Gudauskas susitiko su knygų mugės vadovu Achmedu al Ameri. Susitikime dalyvavo Lietuvos ambasadorius Jungtiniuose Arabų Emyratuose J. E. Ramūnas Davidonis ir diplomatė Gabrielė Niekytė. Pokalbio metu diskutuota apie nacionalinių bibliotekų vaidmenį kultūrinės diplomatijos lauke. Tarptautinės knygų mugės vadovui R. Gudauskas įteikė reprezentacinių knygų rinkinį apie Lietuvos nacionalinę biblioteką.

Vyko susitikimas ir prieš keletą metų Šardžoje atidarytuose „Išminties namuose“ (House of Wisdom). Tai XXI amžiaus biblioteka, kurios dizainas įkvėptas modernios architektūros, susideda iš 15 vestibiulių ir salių, išdėstytų per du aukštus. Įtraukiančios erdvės skirtos mokytis, dalytis, kurti ir pasiekti žinias. Su „Išminties namų“ vadovais aptartos bendradarbiavimo galimybės.