Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. gruodžio 2 d.

Atidaryta antroji nacionalinė kaligrafijos paroda

Iki sausio 8 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje galima susipažinti su antrosios nacionalinės Lietuvos kaligrafijos parodos ekspozicija. Joje pristatoma Lietuvos kaligrafija – nuo klasikinės iki Rytų Azijos tradicijos.

Parodos tikslas – atspindėti pagrindines Lietuvos ir pasaulinės kaligrafijos raidos tendencijas, atskleisti jos formų, stilių įvairovę, didinti žinomumą ir prieinamumą, ugdyti visuomenės sampratą apie kaligrafiją.

Gruodžio 1 d. vykusiame parodos atidaryme dalyvavo grafikas, plakatistas, kaligrafijos meistras, lietuvių kaligrafijos mokyklos kūrėjas ir pedagogas prof. Albertas Gurskas, dailininkas Bronius Leonavičius. Parodos kuratorė – Daliutė Ivanauskaitė.

Prof. A. Gursko manymu, šiuolaikinis jaunimas nesidomi kaligrafija ir net nežino šios sąvokos. Bet lietuviško šrifto ir kaligrafijos mokyklos patriarchas A. Gurskas karštai tiki: „Jei kam rūpi dvasinis pasaulis – be kaligrafijos gyvenime neišsiversi.“ Anot profesoriaus, žmogus atsigauna net dvasine prasme, įvairiais rašmenimis užpildydamas lapą. „Nebijokit rašyti savo raštu. Jūsų raštas – jūsų širdies kalba. Tik tai ne visi supranta. Nebijokite savęs, o kartu – ir savo rašto. Nes kiekvieno raštas yra jo atvaizdas. Nori nenori, pažiūrėjęs į žmogaus raštą, matai, kas jis yra...“ – įsitikinęs A. Gurskas.

Pasak parodos organizatorių, ši paroda atskleidžia jautriausių žmogaus dvasios polėkių sukurto kaligrafijos meno elegantiškumą, kuris linijų ir formų grožiu sujungia skirtingų menų raiškos galimybes, tapdamas bemaž visuotinės harmonijos ir tvarkos simboliu. Įvairių kartų dabartinės lietuvių kaligrafijos atstovai, išryškindami savo kaligrafinės raiškos individualumą, kartu perteikia ir individualius dvasios polėkius bei grožio sampratą.

Parodos atidarymą papuošė aistringas Vilniaus tango teatro šokėjų Emmanuelio Riquelme’s ir Ievos Liaugaudaitės (ji taip pat viena parodos dalyvių) tango.

Parodos dalyviai: Vilma Augaitienė, Rasa Bočkutė, Ramūnas Čeponis, Vaiva Čyvaitė, Viktorija Daniliauskaitė, Albertas Gurskas, Daliutė Ivanauskaitė, Vaidotas Janulis, Virginija Kalinauskaitė, Saulius Kruopis, Vaida Kunigėlytė, Inga Laužonytė, Bronius Leonavičius, Ieva Liaugaudaitė, Daiva Molytė-Lukauskienė, Sandra Monstavičiūtė, Mindaugas Petrulis, Donata Porvaneckaitė, Gediminas Pranskūnas, Dovilė Sabaliauskienė, Lidija Skačkauskaitė-Kuklienė, Alisa Rūta Stravinskaitė, Greta Suraučiūtė, Aleksandra Vilimaitė, Jokūbas Zovė.

Susipažinti su parodos darbais kviečiame ne tik vaizduojamosios dailės mėgėjus, menininkus, bet ir kultūrininkus, plataus akiračio dailės ir humanitarinių specialybių dėstytojus, mokytojus, studentus, visus, besidominčius kaligrafijos meno subtilybėmis.

Parodos organizatoriai: akademikas Antanas Andrijauskas, prof. Albertas Gurskas, Daliutė Ivanauskaitė, Inga Laužonytė, Bronius Leonavičius, Mindaugas Petrulis, Donata Porvaneckaitė. Partneris – Lietuvos dailininkų sąjunga.

Paroda Nacionalinės bibliotekos V a. atrijuje bus eksponuojama iki 2023 m. sausio 8 d.

Daugiau apie parodą galime paskaityti čia.