Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. sausio 19 d.

Nacionalinei bibliotekai padovanotas Broniaus ir Genovaitės Raguočių archyvas ir knygos

Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fondus papildė žurnalistikos pedagogo, spaudos, literatūros ir kultūros istoriko, Lietuvos rašytojų sąjungos nario doc. dr. Broniaus Raguočio (1929–2021) ir knygotyrininkės, bibliotekininkystės pedagogės, vaikų knygų tyrėjos doc. dr. Genovaitės Raguotienės (1931–2022) rankraštinis archyvas bei nemaža dalis asmeninės bibliotekos knygų. Juos Nacionalinei bibliotekai padovanojo mokslininkų artimieji.

Tarp Raguočių rankraštinio archyvo dokumentų gausu B. Raguočio straipsnių, Lietuvos rašytojų kūrybos recenzijų, medžiaga knygai apie JAV lietuvių publicistą Antaną Bimbą, įvairūs užrašai ir medžiaga Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų lietuvių spaudos, literatūros, kultūros istorijos tyrinėjimams. G. Raguotienės užrašų sąsiuviniuose – paskaitų konspektai, knygų anotacijos, archyvinių dokumentų išrašai, straipsnių knygotyros, vaikų literatūros tyrinėjimų temomis, straipsnių „Knyga ir skaitytojas 1904–1918 m. Lietuvoje“, „Lietuvių vaikų periodika“, veikalo „Atversta knyga“ rankraščiai, konferencijose skaitytų pranešimų tezės, studentų darbai ir jų vertinimai. Archyvą praturtina G. ir B. Raguočių nuotraukos, laiškai, apdovanojimai ir garbės raštai.

Rankraštiniai dokumentai bus suformuoti į atskirą B. ir G. Raguočių fondą, o asmeninės bibliotekos knygos su bičiulių, studentų, autorių dovanojimo įrašais papildys lietuviškų autografuotų knygų kolekciją.

Labai tikimės, kad ateityje Raguočių archyvas sulauks visuomenės ir tyrėjų dėmesio.