Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2023 m. vasario 15 d.

Išskirtinis naujo leidinio „Dra ta ta“ vizualumas įvertintas Knygos meno konkurse

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka išleido ypatingą leidinį – interaktyvią knygą „Dra ta ta: Stasio Ušinsko marionečių pokalbis su lėlininku Rimantu Driežiu“. Lėlių teatro Lietuvoje pradininko Stasio Ušinsko marionetės atgyja pasitelkus 3D vaizdo moduliaciją: skenuojant paveikslėlį̨ planšete arba mobiliuoju telefonu, skaitytojui atsiveria magiškas lėlių teatro pasaulis. Išskirtinis leidinio vizualumas įvertintas Knygos meno konkurse – dailininkei Agnei Dautartaitei-Krutulei skirta premija.

Nacionalinės bibliotekos fonduose saugoma S. Ušinsko autorinių knygų kolekcija. Šio menininko kūriniai įtraukti į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ nacionalinį registrą. Nacionalinė biblioteka kartu su projekto partneriais rado būdą S. Ušinsko kultūrinį palikimą padaryti prieinamesnį – jis konvertuotas į šiuolaikiškas formas, itin patrauklias vaikams ir jaunimui.

Prie šios knygos kūrimo prisidėjo daugybė specialistų, kūrėjų, jų darbo specifika pasižymėjo tarpdiscipliniškumu. Siekiant sukurti paklausią, vertingą ir skaitytojų mėgstamą knygą, analizuoti rinkos pokyčiai ir vyraujančios tendencijos. Šiandienėje visuomenėje matomas vizualinės kultūros reiškinio (dar vadinamo okuliarcentrizmu) aktualumas: dominuojanti vizualinė informacija veikia vartotojų sąmonę. Terminas „vizualumas“ pirmiausia reiškia matomųjų objektų pojūtį, jungiantį regėjimą ir suvokimą. Vizualumas apima visą knygos išvaizdą: tiek vidinę, tiek išorinę, tiek poligrafiją. Svarbi ne tik šių elementų gausa ar įvairovė, bet ir tikslingas jų parinkimas, efektyvus naudojimas.

Interaktyvumas pasirinktas neatsitiktinai, nes, mokslininkų pastebėjimu, vizualinė informacija tarsi privilegijuojama, ją galima greičiau ir lengviau suvokti, taigi ir vartotojai ją labiau mėgsta ir vertina. Gyvosios (interaktyvios) iliustracijos knygos maketui suteikia visai kitokį pobūdį, pakeičia skaitymo ritmą – skaitytojas turi persiorientuoti iš verbalinės informacijos supratimo į vaizdinę, o ji ilgiau sutelkia dėmesį, priverčia įsižiūrėti, pastebėti, pamąstyti. Interaktyvios iliustracijos, rentgenogramos ir bendras vizualumas yra išskirtinė knygų vaikams ypatybė, nuo kurios priklauso ne tik knygos meninė vertė, paklausa rinkoje, bet ir augančios kartos estetinis pojūtis, vaizduotė ir kūrybiškumas. „Dra ta ta“ yra ilgalaikis kultūros gaminys, tad vertinamas ir dėl turinio, nes autentiškas tekstas, marionetės pokalbis su lėlininku perteikiamas gyvai – ir kaip informacijos priemonė, ir kaip meninis reiškinys, stengiantis, kad būtų estetiškai patrauklus ausiai ir akiai.

„Dra ta ta“ apibūdinama kaip šeimos knyga, kuri skaitoma balsu, klausoma, vėliau aptarinėjama, aiškinama, nagrinėjamos jos interaktyvios iliustracijos, rentgenogramos, patento brėžiniai. Tai reikšminga tėvų ir vaikų bendravimo forma, ji turi ir pramoginę funkciją, lavina komunikacinius įgūdžius, yra puiki vaiko užimtumo priemonė, ugdanti kūrybinę raidą, vaizduotę, konstruktyvų mąstymą. Taigi, turi įtakos vaiko pojūčiams, motorikai lavinti, socialinei ir kultūrinei raidai. Tereikia išmaniuoju įrenginiu nuskaityti paveikslėlį, ir prieš jus 3D vaizdu atgis teatro marionetės, jų rentgenogramos ir meninio filmo fragmentai. Susipažinsite su marionečių konstrukcija, autoriaus kūrybos stilistika, personažų charakteriais ir istorijomis.

Knygos „Dra ta ta“ pristatymas vyks Vilniaus knygų mugėje vasario 24 d. 16 val. Kino salėje.

Knyga išleista suderinus su Stasio Ušinsko dukra Rasa Ušinskaite. Jos leidimą finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Pagrindinis projekto partneris – Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus.

Projekto partneriai: Vilniaus dailės akademija, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centras, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Vilniaus teatras „Lėlė“, Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija, kūrybinė studija „Knygų šalis“, Stasio Ušinsko muziejus, Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešoji biblioteka.

Daugiau informacijos apie leidinį ir jo kūrimo procesą:

Leidinį įsigyti galima internetu www.melc.lt ir Nacionalinėje bibliotekoje veikiančiame knygyne, kurį rasite šalia Registracijos ir informacijos punkto II aukšte (Gedimino pr. 51, Vilnius).

Telefonai pasiteirauti (8 5) 263 9111, 245 7720, 8 602 06392. Informacija apie įsigijimą taip pat teikiama el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..