Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2023 m. vasario 17 d.

Valstybės apdovanojimas Nacionalinės bibliotekos bičiulei

Valstybės atkūrimo dienos proga vasario 16 d. ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda apdovanojo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bičiulę Dainą Lozoraitis. Istorikė, aktyvi Italijos lietuvių bendruomenės narė D. Lozoraitis įvertinta už nuopelnus puoselėjant, išsaugant, dovanojant ir perduodant Lietuvai jos istorijai ir kultūrai išskirtinės reikšmės Lozoraičių šeimos kultūrinį palikimą. 

2007 m. šviesaus atminimo ambasadoriaus Kazio Lozoraičio valia Nacionalinei bibliotekai buvo perduota unikali Lozoraičių šeimos knygų kolekcija, kurioje sukaupta daugiau nei 23 tūkstančiai diplomato Stasio Lozoraičio vyresniojo, jo žmonos, pedagogės Vincentos Lozoraitienės, dviejų jų vaikų, diplomatų Stasio Lozoraičio jaunesniojo ir Kazio Lozoraičio knygų rinkiniai. Lozoraičių šeimos biblioteka yra unikali keliais aspektais. Pirmiausia, tai bene vienintelis Lietuvos kultūros istorijoje iki šiol žinomas šeimos knygų rinkinys, per visas XX a. istorines pervartas nepatyręs jokių praradimų. Tai ir išskirtinis rinkinys dėl jame saugomų užsienio knygų apie Lietuvą, gausių proveniencinių įrašų, atskleidžiančių šeimos narių kontaktų, komunikacinių ryšių, plačių interesų horizontą.

Pastaraisiais metais Nacionalinė biblioteka atnaujino dialogą su Daina Lozoraitis dėl jos tėvų bute Romoje esančio Lozoraičių šeimos knygų rinkinio perdavimo bibliotekai, taip papildant jau saugomą knygų kolekciją.

Nuotrauka iš: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos / Robertas Dačkus.