Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Nuotrauka iš parodos atidarymo 2023 m. vasario 22 d.

Nacionalinėje bibliotekoje – paroda „Miestas eina per laiką“

Vasario 21 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniaus 700 metų jubiliejaus proga atverta paroda „Miestas eina per laiką“, kurioje pristatomi chrestomatiniais laikomi Mindaugo Navako (g. 1952 m.) ir Arūno Gudaičio (g. 1973 m.) projektai „Vilniaus sąsiuvinis Nr. 1“ (1981–1985 m.) ir „Vilniaus atvirukai“ (2009 m.).

XX a. 9-ajame dešimtmetyje darytose M. Navako Vilniaus nuotraukose reprezentaciniai miesto architektūriniai statiniai ir erdvės fotomontažo būdu perkuriami, atpažįstamose miesto vietose atsiranda monumentalios, futuristinės skulptūros. Kaip atsaką į M. Navako projektą A. Gudaitis sukūrė savo nuotraukų seriją, kurioje tie patys Vilniaus erdvių rakursai atskleidžia per 20 metų pasikeitusio miesto transformacijos kreivę.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, sveikindamas parodos rengėjus ir menininkus, kalbėjo apie besiskiriančius, tačiau vienos gijos vienijamus eksponatus ir jų dermę su parodos erdve. „Didžiausią rašytinį Lietuvos kultūros paveldą globojančioje ir knygos meną puoselėjančioje Nacionalinėje bibliotekoje turime unikalią progą atrasti platesnius Vilniaus miesto istorijos kontekstus“, – džiaugėsi prof. dr. R. Gudauskas.

Parodos kuratorė, dailėtyrininkė dr. Aušra Trakšelytė atkreipė dėmesį, kad M. Navako ir A. Gudaičio darbai pirmą kartą eksponuojami drauge ir kad parodai pasirinkta erdvė – Nacionalinė biblioteka, fiksuojama M. Navako „Sąsiuvinyje Nr. 1“, nes tai vienintelis pastatas, kuriame vykdoma ir parodinė veikla. „Nors paroda lakoniška, daug aspektų lieka tarp eilučių, – teigė dr. A. Trakšelytė. – „Pavyzdžiui, kūrėjų laisvė, kurios pokytis šiandiena ryškus. Tarkim, 1988 m. M. Navakui surengus parodą, kūriniai buvo eksponuojami tik kelias valandas, nes neatitiko ideologinių tuo metu keltų meno standartų.“

Parodos atidaryme dalyvavęs A. Gudaitis dėkojo parodos rengėjams, kad ištraukė kūrinį „iš stalčiaus“ ir kad sėkmingai integravo abiejų menininkų darbus į parodos erdvę.

Daugiau apie parodą „Miestas eina per laiką“ skaitykite čia.

Parodos partneris – „Vilniaus kontekstai“. M. Navako kūrinį parodai skolina MO muziejus. Parodą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Paroda veiks Nacionalinės bibliotekos Parodų salėje (III a.) 2023 m. vasario 21 d. ‒ balandžio 11 d.

Lankytojai parodą apžiūrėti gali Nacionalinės bibliotekos darbo laiku.