Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. kovo 8 d.

Portale epaveldas.lt – nauja paroda-kolekcija apie lietuvių literatūros šaltinius

„Lietuvių literatūros šaltiniai mokiniams ir mokytojams“ – tai nauja paroda-kolekcija portale epaveldas.lt. Parodoje-kolekcijoje lankytojai ras skaitinių, kurie rekomenduojami 5–12 klasių mokiniams. Ji sudaryta atsižvelgiant į Lietuvių kalbos ir literatūros bendrąją programą. Knygas galima skaityti pačiame portale arba atsisiųsti patogiu formatu – PDF, EPUB ir kitais.

Tiesa, ne visi mokiniams rekomenduojami skaitiniai suskaitmeninti ir saugomi portale. Tačiau lankytojai čia ras papildomų programinių autorių knygų, taip pat garso ir vaizdo įrašų: klasikų kūrinius įskaitė Laimonas Noreika, Rolandas Kazlas ir kiti garsūs aktoriai, patys autoriai. Įtraukti ir muzikiniai įrašai – pavyzdžiui, prieš keturis dešimtmečius pastatyta kompozitoriaus Kęstučio Antanėlio roko opera „Meilė ir mirtis Veronoje“, kuriai libretą pagal Williamo Shakespeare’o „Romeo ir Džiuljetą“ parašė poetas Sigitas Geda. Lankytojai taip pat galės patyrinėti nuotraukas, kuriose užfiksuoti lietuvių rašytojai, poetai, dramaturgai: ne tik jų portretus, bet ir akimirkas iš kasdienio gyvenimo.

Paroda-kolekcija sudaryta abėcėliškai, pagal autorių pavardes arba kultūrinėje atmintyje įsitvirtinusius slapyvardžius (pvz., Žemaitė, Šatrijos Ragana, Maironis). Skirsnių pavadinimuose lankytojai išvys ir šiuolaikinių rašytojų pavardžių: portale epaveldas.lt suskaitmeninta ir saugoma Lauros Sintijos Černiauskaitės, Sigito Parulskio, Giedros Radvilavičiūtės ir kitų tebekuriančių rašytojų knygų. Visgi verta atkreipti dėmesį, kad dalis vyresniųjų kartų kūrėjų knygų išleistos sovietmečiu, kai kurios – dar tarpukariu. Lietuvių kalbos rašybos ir skyrybos taisyklės bėgant laikui keitėsi.

Parodą-kolekciją parengė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus darbuotojai. Ją galite peržiūrėti čia: https://www.epaveldas.lt/exhibits/literatura.

Jeigu turite pasiūlymų, patikslinimų ar pageidavimų, kreipkitės šiuo el. pašto adresu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

ILIUSTRACIJOJE:

Romualdas Požerskis, B. Brazdžionis Kaune, 1989 m. gegužė. Lietuvos fotomenininkų sąjunga. https://www.epaveldas.lt/preview?id=LIMIS-403520359