Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. kovo 27 d.

Nacionalinė biblioteka – narystės NATO 19-ųjų metinių renginių partnerė

Netrukus Lietuva minės narystės NATO ir Europos Sąjungoje 19-ąsias metines, o 2024 m. – narystės 20-metį. Liepos 11–12 d. Vilniuje vyks pirmasis NATO aukščiausiojo lygio vadovų susitikimas. Įstojimas į NATO yra vienas svarbiausių įvykių Lietuvos valstybės istorijoje, tai ypač paliudija Rusijos pradėtas karas Ukrainoje. Šiems istoriniams įvykiams paminėti organizuojami ne tik aukščiausio lygio politiniai įvykiai, bet ir išskirtiniai renginiai, parodos ir kūrybinės-kultūrinės industrijos projektai.

Vieni pirmųjų renginių – parodos „Galingi, nes vieningi“ atidarymas ir Lietuvos narystės NATO 19-ųjų metinių paminėjimas kovo 29 d. (būtent šią dieną 2004 m. Lietuva ir tapo NATO nare) Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje (organizatoriai: Lietuvos nacionalinis muziejus, Krašto apsaugos ministerija; partneriai: Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos Vyriausybė).

Parodos tikslas – paskatinti visuomenę domėtis šalies saugumo ir gynybos strategija, krašto apsauga, tarptautiniu bendradarbiavimu užtikrinant nacionalinį ir viso aljanso saugumą, taip pat apmąstyti gyvenamąjį laikotarpį, jo iššūkius ir grėsmes, galimą kiekvieno asmens įnašą į bendrą aljanso ir savo šalies saugumą.

Nacionalinės bibliotekos kūrybinės-kultūrinės industrijos kartu su partneriais (Vilniaus dailės akademija ir šiuolaikinių interaktyvių technologijų įmone „Tikras vaizdas“ HoPro) parodai sukūrė meno objektą – NATO archyvinių dokumentų (1991–2004 m.) vizualinę vaizdo kompoziciją, kuri besisukdama rotorinėje hologramoje sklaido tekstinę informatyvią dokumentų kompoziciją ir projektuoja erdvinius vaizdus. Kitas meno objektas – interaktyvi instaliacija „NATO naikintuvų F-16 oro policijos misija Baltijos šalyse“. Projekcijai ant sienos panaudota mechaninių veidrodžių sistema suteikia vaizdui dinamikos. F-16 NATO naikintuvai (lenkų, belgų, amerikiečių) bastėjos muziejaus patalpose skrenda horizontaliai kaip kovinė grupė, skrydžio judėjimas sinchroniškai sujungtas su garso sistema.

Kiti projekto „Galingi, nes vieningi“ renginiai:

Balandžio 22 d. NATO misijos pristatymas šalies regionuose (Kelmė).

Gegužės 6 d. NATO misijos pristatymas šalies regionuose (Prienai).

Birželio 17 d. Nacionalinio muziejaus renginys (Vilnius).

Birželio 28 d. renginys plačiajai visuomenei prie Baltojo tilto (Vilnius).