Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Parodos iliustracija

Paroda „Šiuolaikinės estų vaikų knygų iliustracijos“

2024 m. rugpjūčio 1 d. – rugsėjo 22 d.

2024-uosius Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga paskelbė Estų literatūros metais. Šia puikia proga Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatomi šiuolaikinių estų autorių kūriniai bei jų iliustracijos.

Iliustracijas kuria daugybė talentingų savito braižo menininkų. Kai kurie remiasi jau išbandytomis priemonėmis ir toliau tobulina savo meistriškumą, kiti linkę labiau eksperimentuoti. Naujokų taip pat netrūksta – jie pagyvina bendrą įspūdį, skatina vyresnius kolegas ieškoti naujų niuansų ir idėjų. Minimo laikotarpio estų vaikų knygų iliustracijos pasižymi skirtingu braižu ir yra įvairaus stiliaus. Vienos labai dekoratyvios, kitos – laisviau pateikiamos, turinčios daugiau atspalvių. Taip pat rasime humoro, fantastikos.

Skirtingi šriftai ir stiliai draugiškai egzistuoja vienas šalia kito, praturtina visą vaikų literatūros lauką, galintį pasiūlyti aukštos kokybės knygų įvairiems skoniams. Estų vaikų knygas papildo vis drąsesnės ir įdomesnės iliustracijos, menininkai nebesibaimina tuštumos ir baltų paviršių, nevengia derinti skirtingas dizaino technikas ir įvairius šriftus. Bendras įspūdis – aktualu, įdomu ir šiuolaikiška.

Ši paroda pristato knygas, išleistas per pastaruosius kelerius metus (2017–2022 m.). Knygas parašė populiarūs estų vaikų literatūros autoriai. Dauguma jų teberašo ir kasmet išleidžia po vieną ar net dvi knygas. Visi dešimt šioje parodoje eksponuojamų iliustruotojų yra palikę ryškų pėdsaką estų knygų pasaulyje, be jų šiandien šio pasaulio įsivaizduoti neįmanoma. Pristatomų autorių knygos daugiau nei kartą buvo įtrauktos į gražiausių metų knygų vaikams sąrašus, jos sulaukė pripažinimo ne tik Estijoje – yra pelniusios ir prestižinių tarptautinių apdovanojimų. Džiaugiamės Estijos vaikų literatūros centro inicijuota paroda, perduota eksponuoti Nacionalinėje bibliotekoje.

Šios knygos ir jų iliustracijos yra itin mėgstamos estų vaikų, todėl mes labai tikimės, kad jos patiks ir lietuvių vaikams.

Parodoje rasite iliustracijas iš šių estų autorių kūrinių:

  • Ellen Niit, Regina Lukk-Toompere, „Rongisõit“, 2022 m.
  • Tia Navi, Regina Lukk-Toompere. „Kimalane Karla ootab vihma“, 2021 m.
  • Ilmar Tomusk, Catherine Zarip. „Hundi sõbrad“, 2018 m.
  • Liis Sein, Catherine Zarip. „Ilus karuema“, 2022 m.
  • Krista Kumberg, Viive Noor. „Selleks sõbrad ongi“, 2022 m.
  • Katrin Ehrlich. „Ennemuistsed jutud Reinuvader Rebasest“, 2019 m.
  • Kadri Hinrikus, Elina Sildre. „Taks ja Dogi“, 2020 m.
  • Ülo Pikkov, Anne Pikkov. „Kop-kop!“, 2019 m.
  • Anu Kalm. „Pisike puu“, 2022 m.
  • Anne Linnamägi. „Pisike puu“, 2019 m.
  • Kätlin Vainola, Ulla Saar. „Lift“, 2022 m.
  • Kätlin Vainola, Kertu Sillaste. „Kus on armastus?“, 2017 m.

Parodą apžiūrėti lankytojai galės rugpjūčio 1 d. – rugsėjo 22 d. Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamente (I a.).

Trumpai apie parodą

Data
rugpjūčio 1 d. – rugsėjo 22 d.
Laikas
Vaikų ir jaunimo literatūros departamento darbo laiku
Vieta
Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, I a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Partneris
Estijos vaikų literatūros centras (Eesti Lastekirjanduse Keskus)
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame