Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Paroda „Smurto balsai“

2021 m. lapkričio 4 d. – lapkričio 17 d.

Lapkričio 4–17 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje – vaizdo įrašų paroda „Smurto balsai“.

„Smurto balsai“ (ang. „Voices of Violence“) yra projektas, pasakojantis apie Danijoje, Islandijoje, Baltarusijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje gyvenančių moterų, patyrusių seksualinį smurtą, seksizmą ir priekabiavimą lyties pagrindu, istorijas ir patirtį. Vaizdo įrašai pristatomi kaip kino festivalio „Scanorama“ dalis.

Šiaurės ir Baltijos šalys, taip pat ir Baltarusija susiduria su daugeliu tų pačių problemų, susijusių su lyčių lygybe, seksizmu ir smurtu lyties pagrindu. Nesvarbu, kur žmogus gyvena, smurtas lyties pagrindu neabejotinai yra įprastas socialinis reiškinys. JT duomenų bazės duomenimis, kas ketvirta Lietuvoje gyvenanti moteris yra bent kartą per savo gyvenimą patyrusi smurtą lyties pagrindu. Tarptautinis problemos pobūdis stiprina poreikį kartu spręsti šias problemas, dalytis žiniomis ir patirtimi. Vaizdo įrašai palengvins apmąstymus, diskusijas ir dialogą apie vyraujančią ir neraminančią lyčių nelygybės ir priekabiavimo lyties pagrindu kultūrą. Siekiama sukurti erdvę, kurioje būtų galima išgirsti ir įsiklausyti į bauginančią daugelio moterų tikrovę, nes išklausymas ir supratimas yra pirmas žingsnis veiksmų ir pokyčių link.

35 trumpi vaizdo įrašai – tai anoniminiai pasakojimai apie smurtą lyties pagrindu. Žinomos Danijos, Islandijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos aktorės atskleidžia žaizdas, kurias moterims šie potyriai paliko. Tarp jų – ir Lietuvos aktorės Renata Kutinaitė, Teklė Baroti, Elena Ozarinskaitė, Eglė Špokaitė ir Greta Dirmauskaitė. Visos pasakojamos istorijos buvo surinktos glaudžiai bendradarbiaujant su moterų centrais kiekvienoje valstybėje ir yra anoniminės.

„Smurto balsai“ keliaus per Baltijos šalis ir Baltarusiją, dalyvaus pripažintuose kino festivaliuose, tarp jų ir „Scanoramoje“.

Projektą organizuoja Danijos kultūros institutas Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, bendradarbiaudamas su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje, kino festivaliu „Scanorama“, MARTA centru, Moterų informacijos centru, „Feministeerium“, „Kvennaathvarf“, „Metafilm“, Latvijos kultūros akademija, WIFT Islandija, „ProRent“, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, taip pat padeda Danijos ambasada Lietuvoje ir Danijos ambasada Estijoje bei Kultūros ir rūmų agentūra (SLKS).

#VoicesOfViolenceHeard

SVARBU! Nacionalinės bibliotekos parodose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į parodas neįleidžiami. Lankytojams privaloma dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie parodą

Data
lapkričio 4–17 d.
Laikas
Nacionalinės bibliotekos darbo laiku
Vieta
atrijus, III a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“, Danijos kultūros instituto Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje interneto svetainėje ir „Facebook“ paskyroje
Organizatoriai
Danijos kultūros institutas Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje
Partneriai ir rėmėjai
Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, kino festivalis „Scanorama“, MARTA centras, Moterų informacijos centras, „Feministeerium“, „Kvennaathvarf“, „Metafilm“, Latvijos kultūros akademija, WIFT Islandija, „ProRent“, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Danijos ambasada Lietuvoje, Danijos ambasada Estijoje, Kultūros ir rūmų agentūra (SLKS)

Rekomenduojame