Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Paroda „Mindaugas Skudutis. TAPYBA“

2022 m. kovo 7 d. – gegužės 1 d.

Kviečiame aplankyti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje veikiančią dailininko Mindaugo Skudučio tapybos parodą. Ekspoziciją sudaro beveik pusšimtis pastarųjų dešimties metų peizažo ir portreto, natiurmorto ir tematinės kompozicijos žanro kūrinių.

Dailėtyrininkas Vidas Poškus apie tapytojo kūrybą: „Pastabumas yra viena iš specifinių Mindaugo Skudučio meninių taktikų (tiek tapyboje, tiek piešiniuose). Kurdamas jis užfiksuoja tokias detales ar gyvenimiškas kombinacijas, kokių nepajėgtų pagauti nei tobuliausia foto-, nei geriausia videokamera. Autorius ir pats nesigina, kad jis yra realistas. Jo realizmui būdinga specifinė – „skudutiškos“ ironijos dozė, net ir tokiu atveju, kai pabrėžtinai linkstama pamokslauti ar moralizuoti. Be to, M. Skudučio tapybai yra būdingas nepakartojamas potėpio gyvumas ir gyvastingumas.“

Kaip pažymi parodos kuratorė Aistė Gabrielė Černiūtė, autorių ypač įkvėpė aštuonioliktojo amžiaus viduryje Videniškiuose kanauninko Mykolo Olševskio parašyta knyga „Broma, atverta ing viečnastį“, daugiau nei šimtą metų buvusi vienas skaitomiausių lietuviškų tekstų. Citata iš jos „Mislyk tu apie viečnastį, kur reiks amžinai gyventi. Mislyk apie trumpybę dienų savo, – kaipo mizernai nutrotijai amžių savo ir jaunus metus…“ matoma ir M. Skudučio autoportrete (išrašyta ant kaktos).

Tarp parodos paveikslų galima pamatyti kompozicijų, pateiktų dviejų autorių – V. Poškaus ir M. Skudučio – tekstų ir vaizdų knygoje „Videniškiai. Kunigaikščių Giedraičių žemės beieškant“ (išleista šių metų pradžioje, gausi tapybos darbų ir piešinių, eseistinio pobūdžio dailėtyrinių interpretacijų, dienoraštinių impresijų).

Apie autorių

Dailininkas, tapytojas. Gimė 1948 m. spalio 8 d. Antagavėje  (Ignalinos r.). Mokėsi Kauno meno mokykloje, 1976 m. baigė Vilniaus dailės institutą. Nuo 1976 m. dalyvauja parodose. Yra surengęs 15 personalinių parodų, dalyvavo daugelyje parodų užsienyje: Maskvoje, Estijoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Lenkijoje, Graikijoje. Nuo 1980 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. M. Skudutis – Vilniaus dailės akademijos profesorius.

Nutapė figūrinių kompozicijų, portretų, peizažų, natiurmortų, aktų, iliustravo knygų, sukūrė asambliažų. M. Skudučio kūriniuose vyrauja miesto tematika, vaizduojamos kasdienybės scenos. Figūrinėse kompozicijose juntamas buities nepatrauklumas, groteskiška ar absurdiška nuotaika. Paveikslų koloritas skaidrus ir aiškus. Kūriniams būdinga vizijų elementai, ekspresyvumas, dramatizmas, kontrastingų motyvų jungtys.

Trumpai apie parodą

Data
kovo 7 d. – gegužės 1 d.
Laikas
bibliotekos darbo laiku
Vieta
atrijus, V a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatorius
visuomeninė organizacija „Legendos“
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“