Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Ukrainos mėnuo Valstybingumo erdvėje: kova tarp šviesos ir tamsos

2022 m. birželio 10 d. – liepos 15 d.

Ukrainai jau daugiau nei aštuonerius metus kovojant dėl savo laisvės, kaip niekad svarbi yra mūsų parama. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka taip pat nelieka nuošalyje. Net ir nuslūgus pirminiam pasaulio susidomėjimui Ukraina, išaugusiam po Maidano, Nacionalinė biblioteka nuolat siekė priminti, kad kova nebaigta: organizavome filmų Ukrainos tema peržiūras, knygų pristatymus, susitikimus su intelektualais, diskusijas, vyko Leonardo Skirpsto fotografijų iš Maidano bei Jurijaus Veličko nuotraukų iš fronto parodos. 2016 metais buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Ukrainos V. Vernadskio nacionaline biblioteka.

Po Rusijos invazijos 2022-aisiais Lietuvos nacionalinė biblioteka drauge su Estijos ir Latvijos nacionalinėmis bibliotekomis kreipėsi į pasaulio bibliotekų bendruomenę griežtai pasmerkdamos karą Ukrainoje ir reikalaudamos stabdyti Rusijos Federacijos bibliotekų narystę tarptautinėse organizacijose. Bendradarbiaujame su besikuriančiu ukrainiečių švietimo ir kultūros centru Vilniuje, ukrainiečių šeimas pasiekia „Knygų starto“ lauknešėliai, susisteminta informacija, kur galima gauti nemokamų elektroninių knygų ukrainiečių kalba, pasirašyta partnerystės sutartis su organizacija „Mėlyna ir geltona“, renkančia paramą Ukrainos kariuomenei, vykdomos kitos iniciatyvos.

Nuo birželio 10 dienos Valstybingumo erdvėje pradedame Ukrainos mėnesį. Per jį pakviesime apžiūrėti knygų ekspoziciją, skirtą Ukrainai ir jos kovai palaikyti, susipažinti su Ukrainos laisvo žodžio ženklais: grožinėmis ir negrožinėmis knygomis politine ir karo tematika nuo pat 2014-ųjų, ištraukomis iš režisierės Larysos Artiuginos dokumentinio filmo „Bogdano laimė“ ir interviu su Ukrainos karo veteranu Oleksandru Tereščenko bei Leonardo Skirpsto fotografijomis iš Maidano. Ekspozicijos centre bibliotekos bičiulio O. Tereščenko padovanota dviejų dalių knyga „Gyvenimas po 16:30. Po septynerių metų“ (Життя після 16:30. Сім років потому), kurioje aprašomos autoriaus patirtys kare ir gyvenimas pabaigus aktyvią tarnybą. 2014 metais Donecko oro uostą gynęs ir abiejų rankų bei dalies regėjimo netekęs O. Tereščenko – priešo nesugniuždyta asmenybė, stiprybės ir ryžto gyventi laimingai pavyzdys. Knygos dedikacijoje jis rašo: „Lietuvos nacionalinei bibliotekai, atsidėkodamas už begalinį Ukrainos palaikymą kovoje. Už mūsų ir jūsų laisvę!“

Ekspozicija veiks iki liepos 10 dienos.

Trumpai apie ekspoziciją

Data
birželio 10 d. – liepos 15 d.
Laikas
Nacionalinės bibliotekos darbo laiku
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame