Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Linksmų ir laimingų: kalėdiniai sveikinimai prieškariu

2022 m. gruodžio 5 d. – sausio 7 d.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia pažiūrėti prieškario kalėdinių atvirukų.

Artimuosius ir pažįstamus sveikiname su Kalėdomis ir Naujaisiais metais. Mūsų laikais įprasčiau siųsti virtualius sveikinimus. Iki tol buvo priimta siųsti popierinius atvirukus ar net vizitines korteles su parašytais sveikinimais. Tad parodoje pristatome 1915–1939 m. atvirukus. Daugelis siųsti žymiems žmonėms – Unei Babickaitei, Kazimierui Bizauskui, Felicijai Bortkevičienei.

Vaizdai atvirukuose labai įvairūs. Be mums įprastų, matome laimę simbolizuojančius amalą, keturlapius dobilus, musmirę, pasagą. Kalėdinio džiaugsmo galėjo linkėti ir ginkluotas sparnuotasis husaras ar marias skrodžiantis burinis laivas.

Lietuvoje buvo populiarios ir užsienyje spausdintos kortelės, tokias tereikėdavo pasirašyti. Plito ir įvairių asmenų, organizacijų atspausdinti sveikinimai. Taupumu išsiskyrė kai kurie kariškiai, prabanga – turtuolis Jonas Vailokaitis.

Be lietuviškų atvirukų, rodomi ir užsienio kalbomis leisti – tai ne tik populiarūs angliški, bet ir spausdinti latvių, prancūzų, suomių kalbomis.

Šie atvirukai mums teikia galimybę mintyse pasivaikščioti apsnigtais miškais, džiugesio pilnomis gatvėmis. Ir primena: nepamirškite nusiųsti artimiesiems nuoširdaus popierinio kalėdinio sveikinimo.

Atvirukų paroda eksponuojama Retų knygų ir rankraščių skaitykloje (V a.) nuo 2022 m. gruodžio 5 d. iki 2023 m. sausio 7 d.

Parodą rengė Vytautas Smilgevičius.

Dailininkas Jokūbas Zovė.

Trumpai apie parodą

Data
2022 m. gruodžio 5 d. – 2023 m. sausio 7 d.
Laikas
bibliotekos darbo metu
Vieta
Retų knygų ir rankraščių skaitykla, V a. 
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“