Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Daumanto Levo Todeso projekto „Mozės klajonės“ paroda

2023 m. sausio 19 d. – kovo 5 d.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės kviečia į Tautinių bendrijų tarybos pirmininko Daumanto Levo Todeso projekto „Mozės klajonės“ parodą.

Pasak sumanytojo, rengti šį projektą paskatino plungiškio, Žemaitijos istorijos puoselėtojo, tautodailininko, žydo Jakovo Bunkos (1923–2014) kūryba, tiksliau, jo skulptūra „Platelių Mozė“, 1989-aisiais pastatyta ant Jazminų kalno Plateliuose (Plungės r.). Ilgainiui skulptūra sutrešo ir nuvirto, bet išliko viršutinė skulptūros dalis – Mozės veidas (2018 m. skulptūrą „Platelių Mozė“ atkūrė Antanas Vaškys).

D. L. Todesas pakvietė įvairių šalių menininkus projektui „Mozės klajonės“ sukurti savitą meno kūrinį, remiantis išlikusiu J. Bunkos skulptūros fragmentu. Parodoje pristatomos daugiau nei dvidešimties skirtingų menininkų kūrybinės šio fragmento interpretacijos, simbolizuojančios ir amžinybę, ir laiko trapumą, atsidavimą lemčiai ir pasipriešinimą, aklumą ir regėjimą, pasiaukojimą ir tikėjimą.

Apie šį projektą D. L. Todesas rašo: „Kiekvienas turime savo dykumą, kurioje gimstame ir kurios vaizdas mums tėra iliuzija. Kiekvienas gimdamas gauname vardą, religiją, tautybę – be galo daug dalykų, kurių negalime pasirinkti, ir su jais tapatinamės. Kiekvieno mūsų tikslas tokiose aplinkybėse – išlaisvinti savo protą bei leistis į Mozės paieškas. Kas gali, Mozę randa savyje. Kas negali, randa artimoje aplinkoje. Kas neranda – lieka dykumoje.

Mozės paieškos reiškia kiekvieno mūsų gyvenimo tikslo ir prasmės ieškojimą. Visi pagal savo aplinką, gebėjimus, supratimą turime rasti savo misiją, kurią privalome įgyvendinti šiame gyvenime. Tai – mūsų išėjimas iš dykumos. Visgi, beieškodami prasmės bei tikslo, privalome atrasti ir save, tačiau tame paieškų kelyje negalime griauti to, ką jame randame“.

Paroda eksponuojama nuo 2023 m. sausio 19 d. iki kovo 5 d.

Parodos mecenatas ir iniciatorius Daumantas Levas Todesas.

Dalyviai: Jakovas Bunka, Adomas Jacovskis, Ewa Polkhe, Solomonas Teitelbaumas, Ilja Bereznickas, Raimondas Savickas, Leo Ray, Dimitrij Gutov, Madara Gulbis, Daiva Kairevičiūtė, Matvei Vaizberg, Algirdas Mikutis, Antanas Vaškys, Mindaugas Šnipas, Tatjana Kazimierėnienė, Aleksandra Jacovskytė, Vladimir Cesler, Pinchas Fišel, Natalija Borisova, Nataša Gerasimenko, Lilia Tatarinova, Juozas Kalinauskas, Aloyzas Janušauskas, Rimas Keturka.

Partneriai: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Tautinių mažumų departamentas
prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, žydų bendruomenė „Vilnius – Lietuvos Jeruzalė“, Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondas.

Parodos organizatoriai dėkoja labdaros ir paramos fondui Vilniaus lenkų kultūros namams, DHL Lietuva.

Trumpai apie parodą

Data
2023 m. sausio 19 d. – kovo 5 d.
Laikas
bibliotekos darbo laiku
Vieta
atrijus, V a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Organizatorė
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Partneriai ir rėmėjai
Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, žydų bendruomenė „Vilnius – Lietuvos Jeruzalė“, Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondas, labdaros ir paramos fondas Vilniaus lenkų kultūros namai