Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Parodos iliustracija

Paroda „Vilniaus ORT technikumas – langas į ateitį“

2023 m. balandžio 4 d. – gegužės 31 d.

 Balandžio 4 d. 18 val. kviečiame į parodos „Vilniaus ORT technikumas – langas į ateitį“ atidarymą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos V a. atrijuje. Vilniaus 700 metų jubiliejui skirtoje parodoje artimiau susipažinsite su dar viena tarpukario Vilniaus gyvenimo dalimi – Žydų aukštesniąja technine mokykla.

Galėsite apžiūrėti Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos kolekcijoje saugomus dokumentus, liudijančius technikumo istoriją ir veiklą. Tarp eksponatų – šios mokyklos studentų mokslo darbai ir nuotraukos, įvairūs su studijomis susiję dokumentai bei mokyklos pedagogų parašyti vadovėliai jidiš kalba.

XIX a. pabaigoje Rusijoje įkurta Amatų ir žemės ūkio darbo draugija (ORT) turėjo tikslą ugdyti skurstančių žydų gebėjimus dirbti žemės ūkio darbus, gerinti profesinius įgūdžius. XX a. pradžioje ORT išplito už Rusijos ribų, 1921 m. centrinė draugijos būstinė atidaryta Berlyne, taip ilgainiui organizacija tapo pasauline ir veikia iki šiol.

1921 m. atidarytas technikumas tarpukariu buvo ORT padalinio Vilniuje pasididžiavimas. Jis veikė du dešimtmečius ir tapo prestižine mokymo įstaiga ne tik Vilniaus žydų, bet ir Lenkijos mastu. 1937 m. jo veikla ir pasiekimai buvo pristatyti pasaulinėje parodoje „Meno ir technikos vieta šiuolaikiniame gyvenime“ Paryžiuje.

Žydų aukštesnioji techninė mokykla ruošė elektrotechnikos ir mechanikos specialistus – būsimus inžinierių padėjėjus. Šie, įgiję tvirtus profesinius praktinius įgūdžius, galėjo lengvai prisitaikyti prie to meto pramonės poreikių. Technikumo absolventai įsidarbindavo ne tik Vilniaus krašto ir Lenkijos industrinėse įmonėse, bet ir, turėdami aukštą kvalifikaciją, lengvai rasdavo darbo ir kitose šalyse.

Parodą papildys buvusio technikumo pastato languose fotomenininko Richardo Schofieldo ir Marko Adomo Haroldo sukurta vaizdo projekcija. Nuo 1925 m. Vilniaus ORT žydų technikumas veikė Gdansko (dabar Islandijos) gatvėje, trečiu numeriu pažymėtuose dviejuose trijų ir keturių aukštų pastatuose. Per karą jie nenukentėjo ir iš dalies išlaikė funkciją – dabar čia veikia Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos profesinio mokymo skyrius. Kovo 31– balandžio 2 d. vakarais (20–4 val.) Islandijos g. 3 languose bus rodoma vaizdo projekcija – galėsite išvysti tarpukariu čia besimokiusių studentų nuotraukas.

Daugiau apie vaizdo projekciją skaitykite čia.

***

Parodos rengėja Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Partneriai „World ORT“, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija, „Centre Medem“
Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba
Parodos autorės Aistė Puidokaitė, Lara Lempertienė
Parodos architektas Gediminas Akstinas
Parodos dizainerė Brigita Bukialytė
Paroda eksponuojama balandžio 4 d. – gegužės 31 d. Lietuvos nacionalinės bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje (V aukšte).

Trumpai apie parodą

Data
balandžio 4 d. – gegužės 31 d.
Laikas
bibliotekos darbo laiku
Vieta
Pažinimo erdvė-Laimės Lukošiūnienės salė, V a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Organizatorė
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Partneriai ir rėmėjai
„World ORT“, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija, „Centre Medem“. Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Rekomenduojame