Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Kilnojamosios parodos

Paroda „Lietuviškoji leidyba Vakarų Europoje 1944–1952“

Baigiantis Antrajam pasauliniam karui, milijonai civilių gyventojų buvo priversti palikti savo gimtąsias šalis. Pasak mokslininkų, Vakarų Europoje šią masinę tremtį simbolizavo 260 DP (angl. Displaced Persons, liet. perkeltieji asmenys) stovyklų. Lietuviai dipukai DP akronimą ironiškai išsivertė „Dievo paukšteliai“. Parodoje atspindėta Vakarų Europos karo pabėgėlių stovyklose atsidūrusių lietuvių leidybinė veikla ir ryžtas kurti sudėtingomis sąlygomis.

Parodos turinys pristatomas lietuvių, anglų ir vokiečių kalbomis. Plati spaudinių leidybos geografija apima beveik visų didžiųjų DP stovyklų lietuvių telkinius. Eksponatai supažindina ne tik su Vokietijoje leistais leidiniais, bet ir su lietuvių leidybine veikla Austrijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Danijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Belgijoje, Italijoje, Šveicarijoje. Paroda parengta naudojantis lietuvių DP stovyklų 1945–1952 m. spaudos rinkiniu, saugomo Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Šis rinkinys yra pilniausias, išsamiai atspindintis pokarinio laikotarpio lietuviškąją dipukų leidybą. 2011 metais rinkinys pripažintas nacionalinės reikšmės dokumentinio paveldo objektu ir įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą.

Parodą parengė Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyrius, partneris − Lietuvių kultūros institutas (Vokietija), rėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, rekomendavus Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijai.

Parodą sudaro 15 ištraukiamų (kilnojamieji, roll up technologija), pastatomų stendų, 200 × 87,5 cm.

Dėl parodos prašome kreiptis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..