Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

M. Bumblausko paskaita „Vilniaus ORT – žydų profesinio švietimo kalvė“

2023 m. gegužės 31 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Gegužės 31 d. (trečiadienį) 18 val. kviečiame į dr. Mangirdo Bumblausko paskaitą „Vilniaus ORT – žydų profesinio švietimo kalvė“.

Šiandieninė „World ORT“ (angl. Organization for Rehabilitation through Training) – pasaulinė profesinio švietimo organizacija, padedanti žmonėms įgyti profesiją, nepriklausomai nuo tautybės ar religijos. Savo istoriją ji pradėjo 1880 m. Rusijoje, kai Sankt Peterburge pradėjo veikti filantropinė organizacija, siekusi padėti žydų amatininkams ir žemdirbiams įsikurti už sėslumo ribos. Ilgainiui keitėsi organizacijos tikslai, plėtėsi geografija. Po Pirmojo pasaulinio karo ji tapo pasauline organizacija, kurios tikslas buvo remti žydų profesinį švietimą.

Vilniaus ORT technikumas, veikęs 1921–1940 m., išsiskyrė iš kitų ORT remiamų mokyklų – buvo viena iš prestižiškiausių technikos mokyklų tuometėje Lenkijoje ir netgi Europoje. Mokyklos tikslas buvo mokyti techninių įgūdžių, galinčių padėti žydų jaunimui gauti darbą pramonės įmonėse ar pradėti savo verslą. Mokykla pasižymėjo kokybiška mokymo programa, kvalifikuotais mokytojais, modernia mokymo įranga ir ryšiais su įvairiomis pramonės įmonėmis. Nors technikumo uždavinys buvo rengti techninius specialistus, inžinierių padėjėjus, kai kurie jų tęsdavo studijas užsienio aukštosiose technikos mokyklose ir tapdavo inžinieriais.

Paskaitoje bus aptariama ORT organizacijos istorija, jos pavadinimų ir tikslų kaita, tačiau pagrindinis dėmesys bus telkiamas į Vilniaus ORT technikumą – vieną iš pavyzdinių ORT mokyklų Europoje.

Šia paskaita uždaroma Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje nuo balandžio 4 d. eksponuota Vilniaus 700 metų jubiliejui skirta paroda „Vilniaus ORT technikumas – langas į ateitį“.

Dr. M. Bumblauskas yra Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vyriausiasis tyrėjas, istorikas, knygų autorius.

Iliustracijai panaudota Dovilės Dagienės nuotrauka.

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 31 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Pažinimo erdvė-Laimės Lukošiūnienės salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“