Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Knygos „Vanda. Pasakojimas apie stiprybę: gyvenimą ir mirtį. Vandos Rutkevič istorija“ pristatymas

2023 m. lapkričio 20 d. 17.30 val. – 19.00 val.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo ir Plungės rajono savivaldybės viešoji bibliotekos maloniai kviečia į Annos Kamińskos knygos „Vanda. Pasakojimas apie stiprybę: gyvenimą ir mirtį. Vandos Rutkevič istorija“ pristatymą.

Knygoje pasakojama apie Plungėje gimusią žemaitę, vieną žymiausių pasaulio alpinisčių Vandą Rutkevič. XX a. 9-ajame dešimtmetyje Vanda priklausė pasaulio alpinistų elitui: ji tapo ne tik pirmąja moterimi, įkopusia į K2 (Čogorio) viršukalnę 1986 m., pirmąja europiete, pasiekusia „pasaulio stogą“ Everesto viršūnę, bet ir moterų alpinizmo idėjos pradininke, organizavusia pirmąsias moterų ekspedicijas į sunkiausias aštuonis tūkstančius metrų iškilusias viršukalnes. Iki šiol tokių pasiekimų neturi nė viena iš mūsų šalies kilusių alpinisčių. V. Rutkevič įkopė į aštuonias pačias aukščiausias viršukalnes (virš 8000 m). Alpinistė žuvo 1992 m. kopdama į 9-tą tokią...

Knygą iš lenkų kalbos išvertė Vyturys Jarutis, išleido Plungės viešoji biblioteka.

Vanda Blaškevičiūtė (pagal vyrą Rutkevič) gimė 1943 m. Plungėje savo senelių Barboros ir Jono Petkūnų namuose. Jos mama Marija Petkūnaitė – žemaitė, tėvas Zbignevas Blaškevičius – lenkas. Vandos tėvai susipažino Kaune, susituokė ir vienus metus ten gyveno. 1941 m. persikėlė į Plungę pas Marijos tėvus. 1946 m., bijodama sovietų represijų, Blaškevičių šeima išvyko gyventi į Lenkiją. Vėliau Vanda kelis kartus lankėsi Vilniuje ir net pakeliavo po Lietuvą. 1967 m. su Vroclavo komanda dalyvavo tinklinio turnyre, o 1988 m. gegužę kartu su lenkų alpinistu Jerzy Kukuczka buvo pakviesti „Žinijos“ draugijoje skaityti pranešimą Lietuvos alpinistams.

Alpinistės V. Rutkevič biografiją, kaip nepaprastai įdomią neeilinės asmenybės, kuri galynėjosi su kalnais, gyvenimo ir mirties istoriją, rašytoja A. Kamińska į knygą sudėjo iš dokumentų, nuotraukų, prisiminimų. Knygoje aprašytas ne tik Vandos gyvenimas Lenkijoje, kopimas į kalnus, bet ir ryšiai su Lietuva, taip pat karo metų Kaunas ir Plungė, namas, kuriame gimė ir trejus metus gyveno mažytė Vanda, krikštynos Plungės bažnyčioje, pasakojama apie Vandos senelius ir tėvus.

Lenkijoje ši knyga tapo bestseleriu (parduota daugiau 80 tūkst. egz.), o Lietuvoje tai – pirmoji ir kol kas vienintelė šios garsios alpinistės biografija.

Renginyje dalyvaus knygos leidybos iniciatorė bibliotekininkė Otilija Juozapaitienė, vertėjas Vyturys Jarutis, alpinistai Vladas Vitkauskas ir Darata Puidokienė.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 20 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame