Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Meno edukacija „Trys fleitos istorijos apie valtį ir kitą krantą“

2024 m. kovo 26 d. 17.00 val. – 18.30 val.

Kovo mėnesį tęsiame tapybos tušu ciklą. Shodo (jap. „rašyba ir kelias“) – japoniškai vadinama kaligrafija arba teptuko kelias. Dėmesingai klausantis šiakuhačio (shakuhachi) fleitos, galima išgirsti savo vidinį skambesį, kuris gali kurti ir vaizdinius... Ši jungtis leidžia atvirai matyti ir girdėti, patirti ir tapyti...

Šis menas susijęs su nuolatiniu teptuko judėjimu, tai begalinės hieroglifo improvizacijos, stengiantis perduoti sudėtingus nuotaikų pustonius.

Meistrai teigė: „Tapytojas nevaldantis kaligrafijos – ne tapytojas“. Tai, kas būdavo atrandama tapyboje, perimdavo kaligrafija, o ką sukurdavo kaligrafas – būdavo perkeliama į tapybos kūrinį.

Pamokos dalyviai atras galbūt giliai glūdinčias kūrybines galias, pajus tušo liejimo gyvumą ir spontaniškumą. Išdrįs pamiršti save ir su tikru kaligrafiniu teptuku keliauti, kur nėra kelio.

Prisiminsime ir meno istoriją, susipažinsime su modernizmo tapybos srovėmis ir jų įtaka meno kūrinio kompozicijai. Teorinėje meno edukacijos dalyje aptarsime XIX a. pab. – XX a. pr. tapybos srovių kaitą, Kinijos ir Japonijos tapybos mokyklas, jų reakciją į ankstesnes kryptis. Būtent šių mokyklų meninės idėjos leidžia atpažinti ir įvardyti, kaip reikia kurti, komponuoti paveikslą. Tai tarsi kūrinio nematomas stuburas, pagrindas, padedantis iš tam tikrų atskirų formų ar spalvų formuoti ir komponuoti vaizdą. Bus siūloma išmokti giliau pažvelgti į paveikslą ir jį analizuoti, neapsiribojant vien požiūriu „patinka ar nepatinka, gražu ar negražu“, o siekiant matyti tarsi už formos, žvelgiant į pačią daiktų prigimtį. Taip pat stengiantis suvokti paveikslo struktūrą ar esmę, kuri gali būti gaivališka arba suvaldyta, tyki arba chaotiška, racionali arba poetinė.

Edukacijos vyks kovo 5, 19 ir 26 d. 17 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje, V a. Susitikimuose laukiami suaugusieji ir vaikai nuo 12 metų, lydimi suaugusiųjų.

Ketinančius dalyvauti prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Trumpai apie renginį

Data
kovo 5, 19, 26 d.
Laikas
17 val.
Vieta
Pažinimo erdvė-Laimės Lukošiūnienės salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook