Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

„Otiyot porchot / Skraidančios raidės“ / Kultūros naktis 2024

2024 m. birželio 7 d. 20.00 val. – 21.00 val.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka birželio 7 d. 20 val. maloniai kviečia į netikėtą performansą Judaikos skaitykloje (V a., 506 kab.). Tai dar vienas šių metų Kultūros nakties renginys knygų šventovėje.

Nacionalinėje bibliotekoje saugoma didelė žydų dokumentų (knygų, periodikos, rankraščių, nuotraukų, laiškų, meno renginių afišų ir t. t.) kolekcija nuolat sulaukia mokslininkų ir studentų dėmesio. Ji ne kartą buvo ir meno žmonių įkvėpimo šaltiniu. Lietuvos džiazo korifėjus, kompozitorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas Arkadijus Gotesmanas ne pirmus metus bendradarbiauja su Judaikos tyrimų centru, semiasi kūrybinių idėjų iš šių dokumentų. Pavyzdžiui, 2020 m., kai Lietuva minėjo Vilniaus Gaono metus, Judaikos kolekcijoje saugoma Gaono knyga „Trikampis“ tapo A. Gotesmano ir Judaikos tyrimų centro vadovės dr. Laros Lempertienės idėjos pagrindu – sukurta kompozicija „Gaono trikampis“, kuri buvo atlikta
Nacionalinėje bibliotekoje per Vilniaus Gaonui skirtos parodos atidarymą. Performanso „Otiyot porchot“ (hebr. „Skraidančios raidės“) idėjos autoriai ir vėl yra A. Gotesmanas ir L. Lempertienė. Pasitelkdamas įvairius muzikinius instrumentus, išskleidžiamų žydų muzikos ir teatro afišų garsus ir koncertavimui neįprastą Judaikos skaityklos erdvę, A. Gotesmanas sukurs unikalią žydų dokumentinio paveldo muzikinio įprasminimo atmosferą.

Performanse atsispindės ryškiausi A. Gotesmano kūrybinės asmenybės bruožai: naujoviški virtuoziniai perkusiniai sąskambiai, teatrališkumas, filosofinių gyvenimo apmąstymų aidai.

Performansas „Otiyot porchot / Skraidančios raidės“ taps efemeriška (kaip buvusios neatkartojamos kultūros raidės ir atminties fragmentai), bet įsimintina dedikacija šiai kultūrai.

Privaloma registracija: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Projekto vykdytojas: Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centras

Trumpai apie renginį

Data
birželio 7 d.
Laikas
20 val.
Vieta
Judaikos skaitykla, V a., 506 kab.
Trukmė
1 val.
Dalyvavimas
registracija: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Organizatoriai
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka; #kulturosnaktis
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“