Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Aplankykite parodą #mES20 / „Kultūros naktis 2024“

2024 m. birželio 7 d. 18.00 val. – 23.00 val.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Valstybingumo centras Kultūros naktį, birželio 7 d. 18 val. ir 20.30 val., kviečia apsilankyti parodoje #mES20.

Paroda #mES20, skirta Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20 metų sukakčiai, pasakoja apie ilgą ir sudėtingą kelionę, kurią nuėjo atkūrusi savo nepriklausomybę Lietuva, siekdama integravimosi į Europos Bendriją.

Pradėjusi nuo disidentinių ir pogrindinių judėjimų už nepriklausomybę bei tarptautinį atpažinimą laikų, Lietuva žengė pirmuosius žingsnius į Europos Bendriją, siekdama politinio ir ekonominio stabilumo bei tarptautinio palaikymo.

Parodoje vaizdžiai pristatoma, kaip buvo atkuriamos ir stiprinamos santykių su Europos Bendrija gijos, pradedant pirmųjų oficialių susitikimų ir sutarčių pasirašymu, baigiant derybomis dėl narystės Europos Sąjungoje ir visuomenės nuomonės formavimu šiuo klausimu. Ypatingas dėmesys skiriamas 2003 m. referendumui, kuris tapo lemtingas sprendžiant dėl Lietuvos narystės ES, ir pirmiesiems metams Europos Sąjungoje, kurie atnešė daugybę pokyčių tiek politinėje, tiek ekonominėje šalies plėtroje.

Ekspozicija taip pat atspindi visuomenės požiūrių įvairovę eurointegracijos klausimu – pateikiami tiek prieštaravimai, tiek palaikymas, su kuriuo susidūrė šalis siekdama Europos Sąjungos narystės. „Namų darbai“, tokie kaip Ignalinos AE uždarymas ar žemės pardavimo užsieniečiams reguliavimas, parodo, kokius iššūkius Lietuva turėjo įveikti integracijos procese.

Parodos lankytojai turės unikalią galimybę pamatyti Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutarties originalą bei rašiklį, kuriuo buvo pasirašytas šis istorinis dokumentas.

Paroda #mES20 kviečia lankytojus susimąstyti apie Lietuvos kelią į Europą, narystės Europos Sąjungoje reikšmę ir ateities perspektyvas.

Projekto vykdytojas – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Valstybingumo centras.

Trumpai apie renginį

Data
birželio 7 d.
Laikas
18 val. ir 20.30 val.
Vieta
atrijus, III a., ir Pažinimo erdvė-Laimės Lukošiūnienės salė, V a., 535 kab.
Trukmė
2,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatoriai
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka; #kulturosnaktis
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“