Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Renginių ciklas „Asmeninė biblioteka pro rakto skylutę“

2021 m. balandžio 23 d. 10.00 val. – balandžio 28 d. 21.00 val.

Kviečiame virtualiu būdu nukeliauti į žinomų knygų kūrėjų, literatūrologų namų bibliotekas. Pakviesti žmonės ne tik pasidalys savo namų bibliotekos vaizdais, bet ir parodys keletą jiems svarbesnių, įdomesnių knygų, papasakos jų istorijas. Pašnekovus kalbins Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento bibliotekininkės.

Susitikimai vyks 10 val. per „Zoom“ platformą. Dalyvių skaičius ribotas, būtina registracija.

Balandžio 23 d. – susitikimas su bibliotekininke Inga Mitunevičiūte.

Inga Mitunevičiūtė yra Lietuvos nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento direktorė, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos padalinio vadovė ir literatūros apžvalgininkė.

Inga yra ne tik plačių pažiūrų ir pomėgių asmenybė, išmaišiusi kone pusę pasaulio, bet ir didelės širdies žmogus. Didelę jos gyvenimo dalį užima vaikų literatūra, netelpanti į vienų namų lentynas, taip pat keturkojai draugai, kurių Inga turi net 10. Kokią knygą vaikams ji skaitė net 12 kartų, į kokį literatūrinį personažą ji norėjo būti panaši, sužinosite jau susitikimo metu.

Balandžio 27 d. – susitikimas su rašytoja Gaja Guna Ekle.

Pirmoji rašytojos knyga „Brolis, kurio nereikėjo“ pasirodė 2016 m. ir iš karto sulaukė didelio skaitytojų ir kritikų dėmesio. Ji dalyvavo akcijoje „Metų knygos rinkimai 2017“, o 2018 ir 2019 m. pateko į skaitomiausių vaikų knygų bibliotekose dešimtuką. Šiais metais rašytoja išleido antrąją savo knygą „Keistuoliai“, pasakojančią apie įvairius personažus, kurie bent kartą gyvenime buvo pavadinti keistuoliais. Dėl savo mažų ir didelių keistenybių šie žmonės tampa tik dar įdomesni.

Susitikime su rašytoja pasikalbėsime apie kūrybinį procesą, apie tai, kokios knygos įkvepia kurti istorijas vaikams. Gaja Guna Ekle pravers asmeninės bibliotekos duris, pristatys savo mėgstamą literatūrą ir kūrinius, keisčiausias ir mėgstamiausias asmeninės bibliotekos knygas.

Balandžio 28 d. – susitikimas su iliustruotoja Inga Dagile.

Inga Dagilė yra gerai žinoma vaikų knygų iliustruotoja, grafikos dizainerė, jos iliustruotos knygos vaikams yra pelniusios ne vieną apdovanojimą. Autorė iliustravo Evelinos Daciūtės parašytą knygą „Drambliai ėjo į svečius“, kuri IBBY Lietuvos skyriaus buvo išrinkta geriausia 2015 m. knyga mažiesiems skaitytojams, o menininkės iliustruota Audronės Meškauskaitės ir Aurinos Venislovaitės knyga „Istorijos skanėstai“ IBBY Lietuvos skyriaus buvo išrinkta geriausia 2018 m. negrožine knyga vaikams. Knygų dailininkė taip pat iliustravo Ramutės Skučaitės abėcėlę „Raidžių namučiai“, rašytojo Tomo Dirgėlos „Mano tėtis rašo knygą“, Mariaus Marcinkevičiaus „Akmenėlį“ ir kt.

Susitikime kūrėja atvers asmeninės bibliotekos duris ir supažindins žiūrovus su savo namų knygų lentynomis. Iliustruotoja papasakos, kaip ji atsirenka knygas, įvardys, kokiais kriterijais vadovaujasi formuodama asmeninę namų biblioteką. Taip pat autorė pristatys kelias ypatingas knygas, atskleis, kuo jos išskirtinės, pasidalys istorijomis, kaip šios knygos atrado I. Dagilės namų biblioteką.

Balandžio 29 d. – susitikimas su vaikų literatūros specialistu Kęstučiu Urba.

Docentas, humanitarinių mokslų daktaras Kęstutis Urba yra Lietuvoje ir už jos ribų žinomas vaikų literatūros tyrėjas, kritikas, vertėjas. Pagrindinė jo mokslinių interesų sritis – vaikų bei paauglių literatūra, jos dėstymas mokykloje. Šia tema K. Urba yra parašęs per du šimtus straipsnių, recenzijų, išleidęs keletą knygų, straipsnių rinkinių. Nuo 1994 m. K. Urba yra vaikų literatūrą propaguojančio ir tyrinėjančio žurnalo „Rubinaitis“ vyriausiasis redaktorius, 1992 m., įsikūrus Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriui, Kęstutis Urba buvo išrinktas šios organizacijos pirmininku ir labai sėkmingai jam vadovavo ne vieną dešimtmetį.

Susitikime kviesime pažvelgti į šio vaikų bei jaunimo literatūrai labai svarbaus žmogaus namų biblioteką, kalbėsime apie jo mėgstamas ir mylimas knygas. Galbūt pavyks daugiau sužinoti ir apie K. Urbos, pasivadinusio Viltaro Alksnėno slapyvardžiu, grožinės vaikų ir paauglių literatūros vertimus, kurių galima suskaičiuoti apie 25.

Trumpai apie renginių ciklą

Data
balandžio 23, 27, 28, 29 d.
Laikas
10 val.
Trukmė
1 val.
Dalyvavimas
per „Zoom“ platformą, dalyvių skaičius ribotas, būtina registracija.
Daugiau informacijos
Vaikų ir jaunimo literatūros departamento socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame