Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Algimanto Puipos filmo „Amžinoji šviesa“ peržiūra

2021 m. liepos 22 d. 17.30 val. – 19.00 val.

Šiemet režisieriui Algimantui Puipai sukanka 70 metų. Ta proga liepos 22 d. 17.30 val. Lietuvos kino centras ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į nemokamą restauruoto filmo „Amžinoji šviesa“ peržiūrą.

Trumpai apie filmą. Rimanto Šavelio apysakos motyvais sukurta režisieriaus A. Puipos „Amžinoji šviesa“ (1987) – vienas gražiausių režisieriaus darbų ir originaliausių lietuviškų filmų, drąsiu kalbėjimu ženklinęs lietuviško kino laisvėjimo nuo sovietinės cenzūros pirmuosius metus. Lietuvos pamario kaime pinasi keturių pagrindinių personažų – Amilios, Aniceto, Zigmo ir Pranės jausmų ir likimų drama.

„Amžinojoje šviesoje“ A. Puipa ir R. Šavelis tiesiogiai nekalba apie pokario kovų, kolektyvizacijos, deportacijų, primityvios propagandos pasekmes. Jie rodo nualintą, nugyventą erdvę, kurioje žmogus negali būti savimi ir jausti kažką kitą nei egzistencinę tuštumą, ir taip sukuria daug įtikinamesnį pokario Lietuvos paveikslą. 1987-aisiais, nors M. Gorbačiovo „perestroika“ jau buvo prasidėjusi, filmas buvo labai drąsus pasisakymas, abejota, ar „Amžinąją šviesą“ cenzūra leis rodyti kino teatruose. 1990-aisiais filmas buvo atrinktas į Tarptautinį San Remo kino festivalį ir apdovanotas Didžiuoju prizu“, – rašo Lietuvos kino kritikė Živilė Pipinytė.

Scenarijaus autorius Rimantas Šavelis, operatorius Rimantas Juodvalkis, kompozitorius Juozas Širvinskas, dailininkai Galius Kličius, Algirdas Bružas, kostiumų dailininkė Irena Vabalienė, vaidina Vidas Petkevičius, Kostas Smoriginas, Virginija Kelmelytė, Daiva Stubraitė, Vladas Tamošiūnas, Olita Dautartaitė, Povilas Budrys, Elegijus Bukaitis, Augustas Šavelis, Raimundas Šližys.

Filmo trukmė 89 min., kalba – lietuvių.

Būtina išankstinė registracija.

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų, žiūrovai įleidžiami tik pagal išankstinę registraciją ir ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams būtina dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Atėjus į renginį, privaloma užpildyti COVID-19 anketą. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

Logotipas

Trumpai apie renginį

Data
liepos 22 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
dalyvių skaičius ribotas, būtina registracija
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
Organizatoriai
Lietuvos kino centras, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Rekomenduojame