Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Leidinio „Lietuvių dainos JAV, įrašytos Elenos Bradūnaitės“ pristatymas

2022 m. birželio 25 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Maloniai kviečiame į leidinio „Lietuvių dainos JAV, įrašytos Elenos Bradūnaitės (1972)“ (2022) pristatymą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Palangos vasaros skaitykloje.

Pasak Elenos Bradūnaitės, mintis įamžinti nykstančią savitą Pensilvanijos lietuvių angliakasių kultūrą kilo jos tėveliui, poetui Kaziui Bradūnui. Laikraščio „Draugas“ kultūros priede jis rašė, kad reikėtų nedelsiant fotografuoti Amerikos lietuvių bažnyčias, mokyklas, lietuvių kapinėse stovinčius paminklus, kurie jau nyksta, ir užrašyti žmonių prisiminimus. Vadovauti ekspedicijai buvo pasiūlyta Lietuvių fotoarchyvo įkūrėjui, žymiam fotografui Algimantui Keziui.

Tuomet, 1972-aisiais, į Pensilvanijos kalnuose įsikūrusią „minatiūrinę Lietuvą“ išvyko A. Kezys, Vladas Būtėnas ir E. Bradūnaitė. Jos įrašytos liaudies dainos – tai nedidelė, bet unikali kolekcija, kurioje užfiksuotas visas lietuvių išeivių repertuaras: ir iš gimtinės atsineštos dainos, ir išmoktos naujajame krašte, atspindinčios amerikietiško gyvenimo ypatumus.

Stebėdama lietuvių emigrantų gyvenimą, E. Bradūnaitė įsitikino, kad tapatybė genais neperduodama, ji išlaikoma tik tuomet, kai yra sąmoningai puoselėjama. Bendravimas gimtąja kalba sušildo ir sukuria artimą emocinį šeimos narių ryšį, skatina suprasti ir perimti tėvų puoselėtą tautinę kultūrą.

Iš ekspedicijoje užrašytos medžiagos E. Bradūnaitė sudarė 247 dainų rinkinį ir saugojo jį asmeniniame archyve. 1992 m. rinkinio kopiją ji perdavė Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Lietuvių tautosakos archyvui.

2022 m. instituto  išleistame  leidinyje „Lietuvių dainos JAV, įrašytos Elenos Bradūnaitės (1972)“ pateikiami E. Bradūnaitės prisiminimai, įvadinis dr. Austės Nakienės straipsnis (lietuvių ir anglų kalbomis), dainų tekstų ir melodijų transkripcijos, A. Kezio nuotraukos. Leidėjai tikisi, kad dainų rinkinys paskatins įvairių kartų išeivius išlaikyti ryšį su Lietuva.

Renginyje Palangos vasaros skaitykloje dalyvaus ir leidinį pristatys JAV lietuvės E. Bradūnaitė-Aglinskienė ir Vaiva Aglinskaitė, leidinio sudarytojos A. Nakienė ir Rūta Žarskienė.

Trumpai apie renginį

Data
birželio 25 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Palangos vasaros skaitykla, Vytauto g. 72, Palanga
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatorius
Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“