Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Atvira Lietuvos kino istorija. „In memoriam“

2022 m. lapkričio 16 d. 17.30 val. – 19.30 val.

Lapkričio 16 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salėje vyks Europos šalių kino forumo „Scanorama“ organizuojamas „Atviros Lietuvos kino istorijos“ programos seansas. Renginys „In memoriam“ – tai reveransas mus palikusiems režisieriui Vytautui Damaševičiui ir kompozitoriui Broniui Kutavičiui.

Praėjusiais metais anapilin iškeliavusiam kino režisieriui ir operatoriui V. Damaševičiui atminti skirtas trumpametražių dokumentinių filmų triptikas įdėmiai žvelgia ir gilinasi į istorinio laiko, vietos ir asmens esmę.

Vieno įdomiausių ir originaliausių lietuvių kompozitorių B. Kutavičius 90-osioms gimimo metinėms paminėti į programą įtrauktas Jono Vaitkaus režisuotas filmas „Strazdas – žalias paukštis“ (1990) supažindina su to paties kūrinio sceninio ir kinematografinio išpildymo jungtimi bei lietuvių kino garso takelių fonoteka.

„Draugas. Viena Česlovo Milošo eilėraščio istorija“, 14 min., 2011 m.

Dokumentinis filmas apie lietuvių kilmės lenkų rašytojo, poeto Česlovo Milošo ir lietuvių žurnalisto, literatūros kritiko Prano Ancevičiaus draugystę. Ji prasidėjo 1930-aisiais Vilniuje ir tęsėsi iki abiejų draugų gyvenimo pabaigos.

„Lietuvos kronika“, 9 min., 1990 m.

1987 m. V. Damaševičius filmavo nesankcionuotus mitingus, bado streikus, fiksavo kovų už nepriklausomybę kroniką. Filmavo ir režisavo kino kronikos žurnalus, pradedant mitingu prie A. Mickevičiaus paminklo ir baigiant Maskvos pučo įvykiais.

„Liūdnoji Venecija“, 9 min., 1990 m.

Filmas apie archajišką abiejuose Minijos upės krantuose išsidėsčiusį Mingės kaimą, paskutinius to krašto lietuvininkus.

Ilgametražis Jono Vaitkaus filmas „Strazdas – žalias paukštis“, 60 min., 1990 m.

Šio filmo fabulos, siužeto perpasakoti negalima, nes jie paprasčiausiai neegzistuoja. Medžiagą į skirtingas dalis dalija trys paantraštės: „Suartėjimas“, „Erdvių atsidarymas“ ir „Išlaužytos giesmės“. Praktiškai tai – bene kiekvieno žmogaus egzistavimo, būties vientisumo schema. Gražus ezoterinis reginys, kuriame kompozitoriaus B. Kutavičiaus muzika yra lygiateisė filmo autorė. Filmas sukurtas laisvai interpretuojant Sigito Gedos poemos „Strazdas“ motyvus.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 16 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Seansų trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
Europos šalių kino forumo „Scanorama“ svetainėje ir socialiniame tinkle „Facebook“
Organizatoriai
Europos šalių kino forumas „Scanorama“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka