Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Filmo „Spec. Žvėrynas“ peržiūra. Sausio 13-osios renginys

2023 m. sausio 12 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Sausio 12 d. 18 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus rodomas režisieriaus Andriaus Lekavičiaus dokumentinis filmas „Spec. Žvėrynas“.

Filmo aprašymas:

Lietuva, 1991-ieji. Nepriklausomybė jau paskelbta, bet šalyje dar dislokuoti sovietų tankai. Reaguojant į nuolatinę agresiją, surenkamas neoficialus lietuviškas specialusis būrys, kurį aplinkiniai vadina „Franco žvėrynu“. Neturėdami tinkamo pasirengimo, bet apsiginklavę didžiuliu patriotizmo ir drąsos užtaisu 15 stipriausių Lietuvos jaunuolių yra pasiruošę kovoti su sovietų tankais plikomis rankomis ir... Briuslio (Bruce Lee) suktukais.

Jiems vadovauja kovinės savigynos meistras Pranas Kasteckas, pramintas Francu arba Kaulų laužytoju. Pasitelkdamas amerikietiškuose veiksmo filmuose matytus metodus, jis jokios karinės patirties neturinčius jaunuolius moko kovos menų paslapčių. Vaikinams taip pat prilipo įvairios pravardės, dažniausiai susijusios su gyvūnijos pasauliu – Voras, Krabas, Krokodilas, Vanagas, Banginis ir pan. Ne veltui jie žinomi kaip „Franco žvėrynas“.

Šuoliai parašiutu ant važiuojančių automobilių, mėlynės ir kaulų lūžiai po treniruočių miškuose, tiesioginė akistata su sovietų kariais – tokia buvo specialiojo būrio vaikinų realybė. Režisieriaus A. Lekavičiaus filme – tuomečiai aštuoniolikmečiai, užaugę su filmais apie Rembo, vedami jaunatviško maksimalizmo, iš dalies – naivumo. Apie „Franco žvėryno“ veiklą žinoma labai nedaug, nėra išlikusių beveik jokių dokumentų. Kūrybiškai pasitelkiant to meto kompiuterinių žaidimų animaciją, įtaigiai pasakojama jaunų žmonių, pasiryžusių prireikus bet kokia kaina apginti Tėvynę, istorija.

Trumpai apie renginį

Data
sausio 12 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›