Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Akademiko Eugenijaus Jovaišos paskaita „Aisčių pasaulis“

2023 m. kovo 24 d. 17.00 val. – 18.30 val.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvos mokslų akademija kovo 24 d. kviečia į akademiko Eugenijaus Jovaišos paskaitą „Aisčių pasaulis“.

Akademikas prof. E. Jovaiša per daugiau nei penkiasdešimt metų atkasė ir ištyrė apie 300 aisčių kapų, nustatė Didžiosios aisčių migracijos kelius. Jo atradimai atskleidė paslaptis, kas tokie buvo aisčiai ir kur link mes, jų palikuonys, turėtume kreipti Lietuvos praeities tyrinėjimus.

E. Jovaišos dėmesio centre – vakarų baltai romėniškuoju laikotarpiu (nuo I a. iki V a. ), etninė jų istorija, materialusis ir dvasinis vakarų baltų / aisčių paveldas, ypač Vidurio Lietuvoje ir Nemuno žemupyje. Archeologas tyrinėjo Raudonėnų, Šaukėnų, Dauglaukio, Vėluikių kapinynus. Savo tyrimų medžiagą E. Jovaiša publikavo knygose „Aisčiai. I knyga. Kilmė“, „Aisčiai. II knyga. Raida“, „Aisčiai. III knyga. Lietuvių ir Lietuvos pradžia“, „The Aestii. The Western Balts“, „Kapai ir žmonės“ (2012–2020).

Mokslininkas laikomas astroarcheologijos Lietuvoje pradininku. Jis nustatė ir pagrindė aisčių laidojimo apeigų astronominę tradiciją – mirusiųjų laidojimą atsižvelgiant į dangaus dievybes (Saulę, Mėnulį ir Šiaurinę žvaigždę (Mažųjų Grįžulo ratų alfa). Sukūrė ir patikrino naują metodą mirusiųjų lyčiai nustatyti.

Lietuvoje pirmasis pradėjo taikyti kompiuterio galimybes archeologijos mokslo reikmėms, yra daugiaterpės (multimedijos) technologijos taikymo humanitariniuose moksluose Lietuvoje pradininkas. Išleido 17 CD ir DVD, iš kurių žymiausi yra „Žvilgsnis į „Aukso“ amžių. Baltai pirmaisiais amžiais po Kristaus“ (1998), „Lietuva iki Mindaugo“ (1999), „Gimtoji istorija“ (2002–2004), „Įdomioji istorija. Valstybė. Menas. Visuomenė“ (2004–2007), „Lietuva 1009–2009“ (2009). Jo taikomosios mokslinės veiklos darbas „Istorija ir kompiuteriai (1997–2007)“ – įvertintas Lietuvos mokslo premija (2008).

Daugiau apie akademiko E. Jovaišos veiklą galima paskaityti čia. 

Maloniai kviečiame dalyvauti.

Trumpai apie renginį

Data
kovo 24 d.
Laikas
17 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatoriai
Lietuvos mokslų akademija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“